FOTO: Lucko, díky! TOP momenty Šafářové v bohaté fedcupové kariéře

- Jan Havlovic

Kromě Barbory Strýcové se s reprezentační kariérou rozloučila o uplynulém víkendu také další důležitá členka týmu – Lucie Šafářová. Brněnská tenistka Česko poctivě reprezentovala od roku 2004 a sehrála celkově 28 utkání. Šafářová se podílela na třech titulech – v letech 2011, 2012 a 2014. Jednatřicetiletá tenistka si vysloužila cenu „Fed Cup Commitment Award“ za příkladnou reprezentaci své země, kterou převzala o uplynulém víkendu v pražské O2 areně.

Strýcová a Šafářová. Důležité členky zlaté generace českého tenisu, které sehrály nejen pod Petrem Pálou nespočet památných bitev. Ale hlavně – výraznou měrou se podílely na zlatých časech našeho tenisu. Magické fotografie Barbory Strýcové zachycené fotografem Pavlem Lebedou jsme si již ukázali.

Nyní vám přinášíme nejlepší reprezentační momenty Lucie Šafářová, která s českým fedcupovým týmem spojila velkou část své tenisové kariéry. Národní barvy hájila nepřetržitě od roku 2004. Šafářová převážně nastupovala ve dvouhře, ale když bylo potřeba, bojovala také ve čtyřhře. 

Šafářová byla členkou vítězného týmu při moskevském finále, kde sice prohrála oba singly, ale zastoupily ji spoluhráčky v čele s Petrou Kvitovou. Vítěznou čtyřhru zvládla Lucie Hradecká s Květou Peschkeovou.

Brněnská tenistka týmu vše vynahradila o rok později v domácím prostředí v O2 areně. Šafářová byla hlavní hvězdou víkendu v souboji se Srbskem, když famózně zvládla obě dvouhry a neztratila ani set. Na zisku druhého titulu v řadě tak měla lví podíl!

Atmosféru burácející O2 areny si mohla Šafářová užít i o dva roky později ve finálové řeži proti Německu. Kapitán Petr Pála poslal Šafářovou na kurt hned v pátek proti Angelique Kerberové. Česká tenistka domácí publikum nezklamala, když vyhrála dvakrát 6:4.

Rozhodující dva body tehdy získala Petra Kvitová a Češky získaly třetí titul během čtyř let. 

Vůbec poslední fedcupové utkání sehrála Šafářová letos v únoru v rámci čtvrtfinále proti Švýcarsku. Šafářová nastoupila po boku Barbory Strýcové, ale za rozhodnutého stavu prohrály s párem Bacsinszká, Teichmannová 6:1, 4:6, 8:10. 

Šafářová se rozloučila s reprezentační kariérou během finálového víkendu proti Spojeným státům americkým. Jednatřicetiletá tenistka podporovala své spoluhráčky přímo ze střídačky a mohla si tak užít i vítězné oslavy.

Brzy řekne Šafářová definitivní sbohem i za tenisovou kariérou. S tou se rozloučí na lednovém Australian Open, kde by chtěla hrát dvouhru i čtyřhru. 

Připomeňte si v unikátní galerii nejlepší okamžiky reprezentační kariéry Lucie Šafářové zachyceny objektivem fotografa Pavla Lebedy.


Galerie