Tři roky bez tenisu! Guatemalec ovlivnil turnaj v Praze a byl tvrdě potrestán

- Jan Vojkůvka

Guatemalský tenista Christopher Diaz-Figueroa si od tenisu bude muset na tři roky odpočinout. Mezinárodní tenisová federace (ITF) suspendovala bývalého člena čtvrté světové stovky na dva roky za ovlivnění výsledku svého zápasu a na další rok za neoznámení korupčního jednání.

Diaz-Figueroa, který byl v roce 2011 na 326. místě světa a aktuálně mu patří 723. příčka v žebříčku, byl prošetřován TIU za své jednání během listopadového turnaje v Praze v roce 2017. Tehdy prohrál v prvním kole s Petrem Michnevem po setech 2:6, 2:6.

Nebylo to ale tak umění Michneva, které Guatemalce poslalo z turnaje domů, jako spíše prodej vlastního duelu. TIU usvědčila Diaze z ovlivnění výsledku a navíc se Diaz provinil tím, že TIU ani ITF neposkytl informace o tom, jakým způsobem a v čí prospěch vlastně zápas ovlivnil.

Za svůj pražský exces byl guatemalský tenista potrestán souhrnným trestem ve výši tříleté suspendace a pokutou 5 000 amerických dolarů.

Vítěz pěti turnajů futures ve dvouhře a 27 turnajů futures ve čtyřhře je nejúspěšnějším guatemalským tenistou v Davis Cupu, ve kterém zaznamenal bilanci 41 výher a 21 porážek. Další zápasy na své konto ale hodně dlouho nepřidá...