Konkurence pro Davis Cup: ATP odhalila svou vlastní týmovou soutěž

- Petr Sumbal

Davis Cupu přibyl na poli týmových tenisových soutěží nový konkurent. ATP ve spolupráci s australskou tenisovou asociací dnes oficiálně odhalily soutěž, ve které budou od roku 2020 pravidelně na začátku sezóny soutěžit národní týmy. Lákadlem pro tenisty jsou vysoké prize money i body do žebříčku.

Nová týmová soutěž ponese jméno ATP Cup. Hrát se bude na začátku sezóny, ještě před prvním grandslamem Australian Open během deseti dní ve třech městech právě v Austrálii. Účastnit se bude celkem čtyřiadvacet zemí složených z pěti hráčů. Týmy budou rozděleny do šesti skupin, nejlepších osm si to poté rozdá ve vyřazovací fázi o titul. Součástí jednoho utkání budou dvě dvouhry a čtyřhra a o nominaci do ATP Cupu bude rozhodovat umístění na žebříčku nejvýše postaveného hráče dané země.

„Cílem je inovovat tento sport, přinést nové zajímavé příležitosti pro hráče a také přivést k tenisu nové fanoušky,“ stojí na oficiálním webu ATP. Asociace rozhodně dělá vše pro to, aby tenisty na novou soutěž nalákala. Hrát se bude o prize money ve výši 15 milionů amerických dolarů a vítězi přistane na konto 750 bodů do žebříčku ATP.

Jedním z hlavních protagonistů ATP Cupu z řady hráčů je samotná světová jednička Novak Djokovič. „Líbí se mi, že to je soutěž pořádaná ATP, tedy vlastněná hráči,“ nechal se slyšet srbský tenista. „Je výborné, že budeme dostávat i body do žebříčku a je to podle mě skvělý způsob, jak odstartovat novou sezónu.“

Djokovič je také spokojený s místem konání nově vzniklé soutěže. „Austrálie je zemí, ve které se koná grandslam, tenis tu má velkou tradici. Více než devadesát procent roku trávíme na okruhu jako individuality, týmových soutěží moc není. Tenhle turnaj nás dá dohromady, pro mě bude vždy velkou ctí reprezentovat svou zemi.“

„Formát a podobu soutěže jsme probírali s přímo s hráči. V prvních týdnech sezóny chtějí hrát tenis nejvíce, proto má turnaj jejich velkou podporu,“ uvedl prezident ATP Chris Kermode ve svém prohlášení.

ATP tak v přespříští sezóně spustí nové týmové klání, první od roku 2012, kdy se naposledy uskutečnila soutěž zemí v Düsseldorfu.