Party uzavírala Strýcová. Musím holky pochválit, jak se do slavení pustily, usmíval se Pála

- Tomáš Macák, David Soumar

Kvinteto okouzlujících dam a jeden muž, který je všechny výrazně převyšuje. Tato skupina byla k vidění během pondělního dopoledne na Novotného lávce v Praze. A z ruky do ruky si předávala jeden velký pohár. Vítězky Fed Cupu se dorazily zvěčnit – za poslední roky – s de facto už „jejich“ trofejí. Na focení byla celá skvadra poměrně nevyspalá. Aby ne, šestý titul od roku 2011 si trochu ponocování rozhodně zasloužil. „Bylo to velké a moc hezké. Přesně takové, jaké jsme si to naplánovaly,“ těšilo loučící se Barboru Strýcovou.

Z výjimečné události se stala takřka tradice.

České fedcupové šampionky a jejich kapitán dohromady pózují s trofejí z týmové soutěže a krásným panoramatem pražských Hradčan v zádech. Vše se odehrává za šumu řeky Vltavy.

Petr Pála na obrázcích zůstává, sestava okolo něj se postupně mění. Letos se na fotografii naposledy objevily Barbora Strýcová a Lucie Šafářové, které v reprezentaci končí. Naopak premiérově mohla trofej na fotogenickém místě uchopit Kateřina Siniaková.

„Bylo to těžké,“ říkala k pondělnímu vstávání dvaadvacetiletá žena, která má na šestém titulu za posledních osm let kardinální podíl. Ale hlavní vinu nelze přičítat velkým oslavám. Téměř čtyřhodinový maraton, který strávila na kurtu se Sofií Kenininovou, byl pořádně vyčerpávající. „Cítím celé tělo, ale teď už se to rozhýbalo, tak věřím, že to bude dobré,“ culila se na Novotného lávce hrdinka uplynulého víkendu. Vítězství podle ní slavily mnohem intenzivněji jiné.

A jelikož to pro ni byla poslední fedcupová party, nelze se divit, že nejdéle vydržela Barbora Strýcová. „Bylo to velké a moc hezké. Přesně takové, jaké jsme si to naplánovaly,“ prohlásila spokojeně Strýcová. „Během večera jsem si několikrát uvědomila, že už s holkami nikdy nebudu moct slavit, v tom to bylo teď jiné,“ vyprávěla Strýcová.

Náročné byly oslavy především z toho pohledu, že se Češky šampionkami staly již ve čtyři hodiny odpoledne. „Jelikož jsme začaly slavit už v šatně po zápase, tak jsme musely na chvíli trochu přibrzdit, když jsme dorazily do baru,“ popisovala vývoj včerejšího večera končící reprezentantka. Dlouho se ale zkrátka nedržela. „Když oslavuju, tak naplno. Z holek jsem odcházela poslední, ale nebylo to nějak úplně pozdě. Myslím, že ve dvě hodiny jsem byla na hotelu,“ dodala.

Odvázat se na maximum nemohla Petra Kvitová, kterou stále trápí nachlazení. „Nepřeháněla jsem to. Přece jen ten zdravotní stav není takový, abych pila hodně alkoholu, takže z mé strany to bylo poměrně decentní,“ řekla dvojnásobná grandslamová šampionka. „Ale s kolegyněmi jsem si zatančila,“ usmála se.

Sice o víkendu nenastoupila, ale i samotné fandění sebralo nějaké síly. „Trochu mě to vyčerpalo. Fandové za námi dělají neustále kravál, takže to trochu vysosává, ale hlavní je, že všechno dopadlo dobře,“ zdůraznila Kvitová.

Oproti ní nebyla Lucie Šafářová vůbec nominovaná. Už v září oznámila konec sezóny, těsně před finálovým víkendem dokonce ukončení kariéry, který nabyde platnosti po Australian Open.

I tak zapadla jako správná součástka lega na své místo a s celým týmem skalp Američanek náležitě prožívala. „Když člověk ví, že je to naposledy, tak jde o mnohem emotivnější a smutný moment. Zároveň je ale pěkné, že něco končí, a něco jiného začíná. Všechny jsme si to moc užily,“ těšilo finalistku z French Open z roku 2015. „Myslím, že je neuvěřitelné, co jsme za ta léta s Fed Cupem dokázaly,“ uvedla Šafářová.

Všechna „ta léta“ šéfoval českým tenistkám Petr Pála. Ten si teď mohl vychutnat další slastný okamžik ve své kapitánské éře. „Nebylo to úplně do rána, jako už se někdy stalo, ale tím, že jsme začali brzy, tak to bylo náročné,“ připomněl k oslavám. „Vždy si nejvíce užívám, když vidím, jak si užívají samotné holky, takže jsem s průběhem večera velmi spokojen,“ těšilo hlavního muže české lavičky. „Rozjely to. Musím je pochválit, že se do toho všechny pustily,“ řekl pyšně na adresu svých šampionek Pála.

To, že se mohl vydařený večírek konat, má letošní rok na svědomí hlavně Kateřina Siniaková, jež během víkendu vyhrála hned dvakrát. V této sezóně odehrála celkově úctyhodných 110 zápasů, po boku Barbory Krejčíkové vyhrála dva grandslamy a se svojí parťačkou dokráčela na první místo v deblovém žebříčku. Tělo si zkrátka zaslouží vypnout. A také vypne, byť jen na čtrnáct dní.

„Letím za teplem k moři. Odpočívat a nic nedělat dokážu moc dobře,“ usmívala se od ucha k uchu Siniaková, která čas na dovolené vyplní i čtením knížek. „Mám ráda detektivky,“ upřesnila.