Konec americké série. Málem ale padla O2 arena, říkal lišácky Pála

- David Soumar

Bylo jasné, že o finálovém víkendu Fed Cupu skončí jedna série. Buď nebude mít dalšího trvání 33letá americká vítězná šňůra nad českým výběrem, anebo bude prolomena domácí neporazitelnost v O2 areně. K radosti kapitána Petra Pály skončila série týmu USA. „Moc ale nechybělo, aby padla O2 arena. Málem totiž spadla tím, jak diváci fandili,“ culil se Pála po zisku šesté fedcupové trofeje a následně děkoval divákům za podporu.

Finálová výhra 3:0 možná vypadá na papíře snadně. „Tak to ale rozhodně nebylo,“ oponuje hned kapitán českého týmu. Vždyť jen závěrečná bitva Kateřiny Siniaková se Sofií Keninovou se natáhla ke čtyřem hodinám. „Sehráli jsme velmi těžké zápasy. Kateřina musela v neděli skutečně zabojovat. A sobota? Vždyť se podívejte na zápas, kterým Bára finále odstartovala,“ líčil průbeh Pála.

„Skutečně to byl neuvěřitelný zážitek. Poslední zápas byl nahoru – dolů, což bylo skvělé pro fanoušky. Pro hráčky zase bylo úžasné hrát v takové atmosféře. Myslím, že si to musely užívat i Američanky,“ rozpovídal se Pála o návštěvě, která pro oba dny činila 14 500 fanoušků.

I díky podpoře fanoušků dál drží tým z České republiky v pražské hale neporazitelnost. Udržel ji i v té dosud možná nejtěžší prověrce. Opevnění libeňské haly se snažil prolomit tým, který nebyl českými (československými) tenistkami poražen od roku 1985.

Už dopředu tak bylo jasné, že ve finále padne jedna série – série pracovně nazývaná O2 arena, nebo šňůra Američanek. „O2 arena ale málem spadla tím, jak diváci fandili,“ reagoval s úsměvem Pála. „Jsem rád, že zůstala stát a padla Amerika.“

Český tým kromě finále letos sehrál v O2 areně i první kolo se Švýcarskem. Už od prvního kola se mohla Pálova družina těšit ze skvělých návštěv. „Lidi chodí proto, že holky hrají pro ně, chtějí se předvést a výhře hodně obětují,“ dumal lodivod českého týmu.

Každé finále (ať už na domácí, nebo venkovní půdě) mělo jiný scénář, průběh, a hlavně jinou hrdinku. Pro pražský souboj s USA jí byla Kateřina Siniaková, která vybojovala dva body. „To, že pokaždé vynikne někdo jiný, je právě to nádherné. Na úspěchu se podělí všechny hráčky, které za rok hrály.“

A pořád má kapitán z čeho hrdinky vybírat. Po Lucii Šafářové (získala dva body proti Srbkám ve finále 2012), Petře Kvitové (získala dva body proti Německu 2014) a deblu ve složení Karolína Plíšková – Babora Strýcová (který rozhodoval poslední dvě finále) zazířila další tenistka. „Je neskutečné, kolik dobrých holek máme,“ uvědomoval si Pála.

Pokaždé to byl ale on, kdo musel tým dávat dohromady a nikdy to neměl úplně snadné. „Občas jsou na mě za nominaci naštvané, ale já to dělám podle nejlepšího svědomí a vědomí. Jsem rád, že na mě holky nezanevřely,“ usmíval se nejúspěšnější kapitán fedcupové historie.

„Holky jsou celý rok konkurentky, válčí proti sobě a pak najednou hrají ve Fed Cupu spolu. Každá může vyhrát 2,5 bodu, a tak se musí semknout. Bez soudržnosti by to nešlo,“ vysvětloval Pála kouzlo skládání týmu pro Fed Cup.

Skládání výběru si brzy znovu zopakuje. Češky vyzvou v únoru Rumunky v Ostravě. A tímto zápasem kapitán rozhodně končit neplánuje. „Budu u týmu, dokud budu přínosem. Dokud budu vědět, že holky chtějí, abych tu byl.“


Galerie