Nadšený Pála: Ať už holky končí, nebo začínají kariéru, hrají skvěle

- Tomáš Macák

Nasazení hráček do zápasu ve Fed Cupu je občas pořádná alchymie. Ta sobotní Petru Pálovi vyšla na výbornou. Zdá se, že nemůže udělat špatnou volbu. A i proto vede český tým po prvním dni ve finále nad Američankami 2:0. „Jsem nadšený, že mám tuhle možnost,“ pochvaloval si kapitán širokou plejádu výborných českých tenistek.

Vysněný scénář. Nejen kapitánovi Petru Pálovi udělaly radost české tenistky během sobotního odpoledne. Nejprve Barbora Strýcová porazila Sofii Keninovou, aby posléze dostala Češky do dvoubodového trháku Kateřina Siniaková.

Obě želízka v ohni byla výborná.

Nejde říct, že by jedna česká hráčka byla na kurtu lepší než ta druhá. „To takto nemohu srovnávat. Já jsem nadšený z toho, jak to holky zvládly,“ těšilo Pálu.

Samotného ho překvapilo, jak zůstala především Barbora Strýcová po celou dobu zápasu na své poměry relativně klidná. „Musím říct, že Bára to v hlavě zvládla excelentně, protože v jejím zápase bylo spoustu momentů, kdy to mohlo dopadnout hůře,“ prohlásil spokojeně kapitán.

Jeho „nejotřískanější“ tenistka se vůbec nenechala vyvést z míry, a po dlouhé bitvě si mohla užívat ovace fantastického publika. „Ukázala zkušenost, i když takovýto zápas doma ještě ve dvouhře nehrála. V utkání bylo mnoho složitých a emočních okamžiků. Navíc, když je to její poslední Fed Cup, tak to zvládla opravdu na jedničku,“ smekl pomyslně klobouk muž, který šéfuje národnímu týmu již od roku 2007.

Pochvala nabírá na intenzitě tím, že soupeřka na druhé straně kurtu rozhodně nesehrála špatnou partii. Ba naopak. Na devatenáctiletou debutantku předvedla výborný zápas. „Opravdu mě překvapilo, jak Keninová hrála po celou dobu. Občas Báře pomohla nějakou dvojchybou, ale celou dobu měla například vynikající druhé podání, které bylo dlouhé. Nemyslel jsem si, že takto bude hrát od začátku, čekal jsem, že dostaneme více bodů zadarmo. Výsledek druhého setu (6:1) byl podle mě krutý,“ přemítal Pála.

Druhý zápas skončil oproti prvnímu roztahanému boji poměrně rychle. „Káťa ukázala, jak je dobrá týmová hráčka,“ chválil Pála, jehož dvaadvacetiletá Češka příjemně překvapila velkým výkonem, který přišel proti mnohem vyhranější tenistce. „Žebříčkový rozdíl je výrazný, ale Riskeová v minulosti porazila spoustu skvělých hráček, více než Kateřina,“ řekl kapitán.

Poslední léta nasvědčují tomu, že de facto žádná Češka není pro Fed Cup špatná volba. „Jsem nadšený, že mám tuhle možnost. Přijdou a hrají takhle skvěle, ať už končí kariéru nebo začínají. Uvidíme ale v neděli, čeká nás spousta práce. Není to úplně rozhodnuté. Stále jde o velmi otevřený souboj,“ zaháněl euforii třiačtyřicetiletý Pála.

Usínat ale rozhodně mohl s příjemnými starostmi. Připravená naskočit bude do druhého dne zřejmě Petra Kvitová, která ve spojení s ženami, jež v sobotu předvedly famózní představení, tvoří velmi nebezpečné trio pro singl.


Galerie