Australian Open a konec. Chci končit v hezkém, oznámila Šafářová před Fed Cupem

- David Soumar, Tomáš Macák

Letošní sezonu ukončila Lucie Šafářová už v polovině září a dopředu avizovala, že její tenisové pokračování není jisté a bude záviset na žebříčku. Po pádu z první stovky oznámila, že další trvání její tenisové kariéry se nekoná. Naposledy se ukáže na grandslamu v Melbourne.

„S Robem (trenérem) jsem si už loni říkala, že tato sezona bude poslední. Poněkud ji však zkomplikovaly zdravotní komplikace. Nechci se trápit na malých turnajích. Rozhodla jsem se, že to ukončím v hezkém. Přemýšlela jsem hodně dlouho, kariéra byla krásná,“ uvedla Lucie Šafářová. 

Chtěla by odehrát ještě jeden singl a debl. „Australian Open mám ráda, chtěla bych tam ukončit kariéru – na grandslamu.“ Přihlášená je i na francouzskou ligu v příštím týdnu.  

Od začátku letošní sezony tenistku trápily zdravotní problémy. Při přesunu z Dubaje do Dauhá chytla virus a z na první pohled nevinného problému se vyvinulo více než tříměsíční peklo bez jediného zápasu.

Návrat na kurty proběhl ve Štrasburku – pak následovalo celkem osm turnajů včetně French Open, Wimbledonu i US Open. Další turnajový start po posledním podniku v Quebecu už však do své sbírky držitelka pěti grandslamových titulů ve čtyřhře a bronzová medailistka z Ria nepřidá.

Kariérním maximem pro Šafářovou bylo páté místo ve dvouhře (2015), v deblu byla ještě loni světovou jedničkou. Dohromady získala sedm titulů na okruhu WTA v singlu a patnáct v deblu – první vybojovala v portugalském Estorilu v roce 2005, ten poslední v Praze v roce 2016. Nechyběla ani u čtyř fedcupových trofejí.

Českému týmu bude Šafářová fandit i ve finále proti USA. Před tiskovou konferencí dostala rodačka z Brna i týmové triko. Na lavičce se tak minimálně v sobotu potká s Petrou Kvitovou.

Ale co po Fed Cupu a posledním grandslamu?  

Šafářová sní o vlastní kavárně. „Chtěla bych si dát čas a se rozhlédnout, co dál dělat. Mám nabídky i v tenisovém prostředí: jako agentka, manažerka... Ale chtěla bych si oddechnout. Toužím už delší dobu procestovat jiná místa než ta, která jsem navštívila tenisově. Hodně vysoko je Nový Zéland,“ uvedla Šafářová s tím, že návštěvu ostrova by mohla spojit i s posledním turnajem v Melbourne. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Lucie Šáfářová na dnešní tiskové konferenci oznámila konec velké kariéry. S aktivním tenisovým životem se rozloučí na Australian Open...

Příspěvek sdílený Tenisový svět (@tenisovysvetcz),Lis 10, 2018 v 3:44 PST


Galerie