Siniaková si před životním víkendem pořádně věří. Jsem rád za její pokrok, říká Pála

- Tomáš Macák

Během týdne z ní při trénincích vyzařovala ohromná pohoda, kterou načerpala při svém putování po okruhu WTA v posledních týdnech. Formu nyní bude chtít přetavit z pozice nejpovolanější. Kateřina Siniaková je pro víkendové finále Fed Cupu jedničkou svého týmu. „Když předvedu vydařený výkon, určitě vyhraju,“ vyslala dvaadvacetiletá tenistka do světa na tiskové konferenci pořádané k losu.

Ano. Už byla českou jedničkou ve Fed Cupu. A ano, bylo to proti Američankám. Stejný soupeř bude stát na druhé straně kurtu i v následujících dvou dnech. Jenže loni na Floridě byla Kateřina Siniaková první ženou kádru za úplně jiných okolností.

Tehdy totiž věděla hned od začátku nominace, že bude hlavní tváří národního týmu. Nyní se role jedničky vyklubala z událostí posledních dnů.

Loni se hrálo semifinále na místě ne příliš typickém pro Fed Cup, navíc bez bouřlivé atmosféry. Nyní naskočí rovnou do souboje o titul ve vyprodané a natěšené aréně, která pamatuje tolik slastných okamžiků spojených s tenisem.

Takovou atmosféru přímo z kurtu Siniaková ještě nezažila.

Ačkoliv se jednalo o diametrálně odlišnou situaci, loňské zkušenosti z americké půdy rozhodně budou jen a jen prospěšné. „Myslím, že jí to směrem k finálovému víkendu pomůže. Moc se na ta zítřejší utkání těším,“ říká kapitán Petr Pála.

„Premiéru jsem si odbyla předtím v Ostravě, kde jsem byla úplný nováček, a najednou jsem měla být jedničkou týmu. Ale vzpomínám na to v dobrém, já jsem si týden v Americe užila,“ míní sama dvaadvacetiletá hráčka.

„Jsem rád za to, jaký pokrok udělala. Především závěr této sezóny byl vynikající. Letos spolu s Bárou Krejčíkovou vyhrály ve čtyřhře dva grandslamy a dostaly se do finále Turnaje mistryň. V singlu se Katce taky dařilo a těší mě, na jakém místě v žebříčku skončila,“ připomíná třiačtyřicetiletý Pála doposud nejlepší umístění v kariéře Siniakové, kterým je aktuální jednatřicátá pozice. 

„Je důležité, abych se soustředila především na sebe a předvedla co nejlepší výkon. Když se mi to podaří, tak určitě vyhraju,“ nebojí se zdůraznit směrem k nacházejícímu duelu vítězka svou singlových titulů na okruhu WTA.

S rolí jedničky se musí Siniaková popasovat především kvůli tomu, že Petra Kvitová stále není zdravotně v pořádku. „Je jasné, že toto rozhodnutí není nikdy jednoduché. Rozhodla jsem se tak včera po konzultaci s doktorským týmem a kapitánem. Holkám budu fandit, jak to jen půjde,“ slibuje dvojnásobná grandslamová šampionka. „Za ta léta už mám fandění v krvi. Máme šikovné holky a já jim věřím. Myslím, že to na lavičce zvládnu,“ dodává s úsměvem Kvitová.

Její čas však může přijít v neděli. „Uvidíme, jak se to bude vyvíjet po zítřejších dvouhrách,“ podotýká kapitán. „Celý tým dělá vše pro to, abych byla schopná na kurtu něco předvést. Šance tam zkrátka je,“ doplňuje svého kapitána dvojnásobná grandslamová šampionka.

Ačkoliv přišel kapitán Pála minimálně pro první den vedle Karolíny Plíškové i o druhou českou tenistku z elitní desítky dvouhry, rozhodně nijak nesmutní. „Je pravda, že je to neobvyklé a takto se nám to ještě nestalo, ale i přes nastalou situaci jsme podle mě stále favorité. A to díky tomu, že všechny holky jsou tak dobré hráčky, jaké jsou. Jsem velmi spokojený s tím, jak to holky během týdne odtrénovaly,“ pochvaluje si Pála.

Jak dopadne ona „odtrénovanost“ v praxi bude jasné už v sobotu. Utkání, které finále fedcupového ročníku 2018 odšpuntuje, obstará Barbora Strýcová se Sofií Keninovou od 14:00.

Strýcová tím naskočí do posledního fedcupového víkendu v kariéře. „Pro mě je důležité nemyslet na to, že je to můj poslední víkend. Nicméně podle mě, až začne zápas, tak emoce ohledně toho, jak jsem se rozhodla, ze mě spadnou a budu se jen soustředit na to, jak porazit Sofii,“ uvádí dvaatřicetiletá tenistka.

Hned po zápase Strýcové proti Keninové už přijde na scénu Siniaková a Alison Riskeová.


Galerie