Sobota bez Kvitové! Fedcupové finále rozehrají Strýcová se Siniakovou

- Filip Lefenda

Na pražské Staroměstské radnici proběhl v pátek krátce po třinácté hodině oficiální los víkendového finále Fed Cupu mezi týmy České republiky a Spojených států amerických. Do sobotních dvouher byly na domácí straně nominovány Barbora Strýcová s Kateřinou Siniakovou, chybět naopak bude stále nemocná Petra Kvitová.

Americká kapitánka Kathy Rinaldiová překvapivě nenominovala žebříčkově nejvýše postavenou americkou singlistku v týmu – 36. hráčku světa Danielle Rose Collinsovou. Šanci naopak v sobotu dostanou Sofia Keninová, která celé finálové střetnutí rozehraje s Barborou Strýcovou, a díky zkušenostem z Fed Cupu i Alison Riskeová, jež se utká s Kateřinou Siniakovou.

„Čekali jsme, že budou hrát nejlepší české hráčky, připravovaly jsme se ale na všechny. Svým hráčkám věřím, Češky mají ale pořád silné tenistky, z nichž mohl jejich kapitán vybírat,“ komentovala po losu absenci Kvitové s Plíškovou americká kapitánka.

Plíšková z nominace vypadla před týdnem vinou natrženého lýtkového svalu a obnoveným problémům se zápěstím. Kvitovou, jež je součástí týmu, skolila viróza.

Kapitána Pálu ale zůstává pozitivní. „Stále nám věřím. Líbilo se mi, jak Bára a Katka trénovaly. Na zítřek se těším,“ zůstává v dobrém rozpoložení muž, jenž dovedl český tým už k pěti trofejím.

„Budeme se snažit o náš nejlepší tenis,“ slibuje Strýcová. „S Keninovou jsem nikdy nehrála, moc o ní nevím. Snad mi dá Petra nějaké tipy, rady očekávám i od kapitána. Bude to těžký zápas,“ nečeká česká dvojka v sobotu snadnou práci.

V roli jedničky je pak Kateřina Siniaková. „Měla vynikající závěr sezóny, k tomu získala dva grandslamové tituly ve čtyřhře. Jsem moc rád, že skončila v žebříčku tak vysoko,“ chválil svou svěřenkyni kapitán Pála.

Sama dvaadvacetiletá Češka pak doufá, bude ve finále schopna zužitkovat zkušenosti, které nabrala ve Fed Cupu loni na americké půdě. „Důležité bude, jak budu hrát já,“ říká před utkáním s Riskeovou sama Siniaková. „Když se mi podaří hrát mou hru, porazím ji,“ věří si tenistka, jež má s americkou protivnicí kladnou bilanci 2:1 na zápasy.

Nedělní nominace se ještě mohou změnit. Představí se druhý den i Petra Kvitová? Šance podle všeho je. Podle kapitána Pály však bude jasno až v sobotu večer.

Sobota (od 14:00)
1. zápas: Barbora Strýcová – Sofia Keninová
2. zápas: Kateřina Siniaková – Alison Riskeová

Neděle (od 12:00)
3. zápas: Kateřina Siniaková – Sofia Keninová
4. zápas: Barbora Strýcová – Alison Riskeová
5. zápas: Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková – Danielle Rose Collinsová, Nicole Melicharová


Galerie