Rosol zvládl vyhrocený duel, během hádek s rozhodčím střídal jazyky

- Filip Lefenda

Nebývale vyhrocený byl duel Lukáše Rosola na halovém challengeru v Bratislavě. Český hráč, jenž nakonec po obratu postoupil do čtvrtfinále, se po celé utkání pouštěl do slovních sporů se slovenským umpirovým rozhodčím.

Vše odstartoval milimetrový míč ze třetí hry. Bemelmans zahrál bekhendem po čáře a lajnová rozhodčí s Rosolem signalizovali aut, hlavní sudí však výrok opravil. „Taková chyba! Proč to děláš? Jaký k tomu máš důvod? Odpověz mi!“ utrhl se na může na umpiru třiatřicetiletý Čech. „Já viděl aut. 15:40,“ zahlásil rozhodčí stav.

Rosol ale protestoval nadále. „Odpověz mi, proč to děláš? Proč ovlivňuješ hru?“ tázal se anglicky tenista. Sudí následně přešel ke zdůvodnění ve slovenštině. „Viděl jsem, že se míč dotkl čáry, proto jsem řekl, že je dobrý. To se stává.“

„Tak se pojď podívat. Můžeš uznat svoji chybu, když to uvidíš. Nic se nestane,“ nabádal Rosol rozhodčího k dodatečné kontrole stopy, přičemž volil i lehce peprnější výrazy. Ten ale ze židle neslezl. „Já jsem viděl dobře,“ trval si na svém. Incident je na videu v čase 22:11.

Rosol následně celý gem na servisu ztratil, což se pro zbytek úvodní sady ukázalo jako klíčové. Další ztracené podání už se totiž neurodilo. Český tenista nicméně ve zbytku střetnutí další brejk nepřipustil a zápas nakonec dovedl po obratu do zdárného konce. Taškařice s rozhodčím po sporných míčích ale v nejednom případě pokračovaly.

„Nemám slov," zlobil se Rosol poté, co mu byl při brejkbolu zahlášen hlavním rozhodčím špatný míč. „To byl určitě aut,“ oponoval sudí. „Jestli to byl určitě aut, proč to ten člověk nehlásí?“ zlobil se Čech a ukazoval na lajnového rozhodčího. „Nevím,“ odsekl jeho "rival".

Za stavu 3:3 a 30:30 ve třetím setu se pak Rosol radoval z esa, zahlášen mu ale byl další sporný aut. „Odtud jsem to neměl šanci dobře vidět,“ vysvětloval rozhodčí, proč neopravil výrok lajnového ze vzdálenější čáry.

Rosolovi protesty nepomohly, a tak rozladěn napálil druhé podání do autu, po němž míč trefil ještě o strop. Od rozhodčího si za tento krok vysloužil napomenutí. „A za co? Balon šel jen nahoru, nikoho jsem s ním neohrozil,“ hájil se Rosol. „Tohle ale dělat nemůžeš,“ odpověděl Rosolovi rozhodčí. „A ty chyby dělat můžeš?“ reagoval rozladěně Čech.

Nebylo to však naposledy, co se oba pustili do křížku. „Toto byl určitě aut,“ tvrdil sudí Rosolovi po dalším těsném úderu. „Takže jsem blbec, nebo co?“ ptal se Rosol, jenž tvrdil opak. „Nevím, asi vidíme oba rozdílně,“ zakončil debatu sudí.

Rosol nakonec těžký duel zvládl, když vyhrál skrze tiebreak třetího setu 4:6, 6:3 a 7:6(2). Možná i proto si nakonec oba „hlavní“ aktéři duelu – v tomto případě netradičně hráč a rozhodčí – přeci jen podali ruce.