Strýcová na banketu šokovala spoluhráčky. Končím, oznámila nečekaně

- Tomáš Macák, Filip Lefenda

Obrovská srdnatost, bouřlivé emoce. Tyto věci jsou takřka zaručené u zápasů Barbory Strýcové. Svůj typický projev na kurtu prokazuje už pěknou řádku let také v rámci Fed Cupu. Víkendové finále proti Spojeným státům bude ale posledním „řáděním“ tenistky v národních barvách. Dvaatřicetiletá hráčka oznámila na čtvrtečním banketu, jenž se konal na lodi na Vltavě, konec reprezentační kariéry. Velmi tím zaskočila své kolegyně z týmu, které o tomto rozhodnutí neměly tušení. Strýcová během dvaceti nominací na týmovou soutěž zažila pět kapitánů.

Psal se červenec roku 2002, když mladičká tenistka poprvé nakoukla do reprezentačního týmu. Prstem na ni ukázal někdejší kapitán Jan Kukal. 

Premiéru si odbyla na – z dnešního pohledu pro český fedcupový tým – velmi netradičním místě. Šestnáctiletá Barbora Strýcová tehdy naskočila do reprezentačního kolotoče v Přerově, kde si proti Kanadě „střihla“ hned dva zápasy. Úspěšná byla v obou případech a značnou měrou tak přispěla k drtivému vítězství 5:0.

Rozhodně se nejednalo o žádné vyjukané děvče. Už v té době byla taková, jakou ji známe dnes – bezprostřední a nespoutaná. „Mezi staršími mi to přijde trošku nudné. Není tam žádná sranda,“ sypala ze sebe před svým debutem teenagerka. „Nervózní nebudu, to bych hrála strašně,“ dodala k samotnému premiérovému mači.  

Nyní se přesuňme o šestnáct let později. „Byla jsem takové ucho,“ vzpomíná s úsměvem na raná léta nového tisíciletí tenistka a druhým dechem dodává: „Jsem pořád stejně prdlá.“

Strýcová je i po takové době nezbytnou součástí týmu a brousí si zuby na Američanky. Uspět chce za každou cenu. Důvod je jasný. Žádný bod už totiž po tomto víkendu ve Fed Cupu za české barvy nepřidá. Dvaatřicetiletá hráčka na čtvrtečním banketu oznámila konec velkolepé kariéry v týmové soutěži.

„Rozhodla jsem se, že tento víkend bude poslední v mé reprezentační kariéře. Je hrozně hezké, že ji mohu ukončit na vrcholu v pražské O2 areně po finále Fed Cupu,“ říká vítězka dvou singlových turnajů z okruhu WTA. „Sama cítím, že už mám věk. A jelikož jsou tu nové hráčky, které mají týmu co dát, myslím si, že je k tomu správný čas,“ zdůvodnila své nečekané rozhodnutí, které se rodilo již delší dobu.

Pod českou vlajkou odehrála Strýcová doposud 32 zápasů, z nichž jich hned 21 ovládla. Ačkoliv do Fed Cupu pronikla v neuvěřitelně nízkém věku, na velké úspěchy si musela řadu let počkat. Zažila časy, kdy se muselo o účast ve světové skupině, v níž nyní panuje česká hegemonie, bojovat v zemích jako Thajsko či Jihoafrická republika. Dohromady s reprezentací navštívila jedenáct států…

„Fed Cup byl pro mě vždy důležitý, strašně moc jsem ho chtěla vždycky hrát,“ přiznává Strýcová. „Zažila jsem neuvěřitelné chvíle a pocity. Reprezentovat v takové éře holek je úžasné. Jsem za to hrozně moc vděčná,“ přiznává s nostalgií v hlase.

Zmíněný Jan Kukal, Petra Černošková, Tomáš Petera, Aleš Kodat a samozřejmě nakonec Petr Pála. Ti všichni z pozice kapitána, respektive kapitánky, nominovali do Fed Cupu Barboru Strýcovou. Posledně jmenovaný ji nejprve ve svém týmu opomíjel – prostor dostala až po třech letech, co byl současný hlavní muž české lavičky u reprezentace.

Čekání se ale vyplatilo, nastaly velké hody. Strýcová a Fed Cup, to dohromady konotuje především hvězdné zápasy čtyřhry po boku Karolíny Plíškové. Malá ďáblice ve spojení s ledovým klidem parťačky zařídila České republice trofej po rozhodující finálové partii v letech 2015 a 2016. V prvním případě společně přemohly Rusky zastoupené Jelenou Vesninovou a Anastasií Pavljučenkovovou, o rok později slavily na francouzské půdě proti Mladenovicové s Garcíaovou.

Tyto momenty se vryly pod kůži jak samotným hráčkám, tak nemalému počtu českých fanoušků. „Chci divákům svým způsobem poděkovat. Byli mým hnacím motorem, díky kterému jsem předváděla takové výkony, jaké jsem předváděla. Byli pro mě strašně moc důležití,“ říká Strýcová, která se rovněž částečně podílela na titulech z ročníků 2011 a 2014.

Teď má políčeno na další kousek do reprezentační sbírky. Může to být sbohem v grandiózním stylu.

A co pak? „Bára Strýcová jede dále, do tenisového důchodu se ještě nechystá,“ ubezpečuje dvaatřicetiletá hráčka, která se hodlá nadále věnovat naplno singlu i deblu.