Tsitsipas: Kvůli pravidlu o ručnících jsem zmatený a méně soustředěný

- Marek Bartošík

Turnaj mladých nadějí Next Gen ATP Finals v Miláně má ve svém repertoáru řadu novinek. Patří mezi ně absence lajnových rozhodčích, odpočet času mezi výměnami, volný pohyb fanoušků v hledišti, sety pouze na čtyři vítězné gemy a bez výhod, takzvané „no-let“ pravidlo po podání, možnost koučování přes sluchátka a také boxy na ručníky.

A právě poslední dvě zmíněná pravidla se nezamlouvají kometě letošní sezóny, Stefanosi Tsitsipasovi. „Opravdu nejsem fanouškem možnosti koučování během zápasu. Myslím, že hráč by měl sám najít řešení. Nerad debatuji, když jsem na kurtu. Bohatě mi stačí řádná předzápasová příprava,“ uvedla aktuální světová patnáctka na tiskové konferenci v Miláně.

Další novinka, k níž se Tsitsipas vyjádřil, jsou držáky ručníků. Na Next Gen ATP Finals mají sběrači míčků o práci míň, o své ručníky se tenisté starají sami. „Podle mě je užitečné mít ručník vždy připraven. Měla by to být práce podavačů. Abych hrál svůj nejlepší tenis, nemůžu myslet na to, že musím rychle běžet pro ručník,“ dodal vítěz říjnového turnaje ve Stockholmu.

Talentovaný dvacetiletý Řek zažívá kvůli novému pravidlu i kuriózní momenty. „V zápase mě to pěkně mate. Začal jsem na jedné straně kurtu a při výměně stran jsem si zapomněl ručník vzít. Bylo to celkově divné. Třeba jsem uviděl ručník a nevěděl jsem, jestli je můj. Organizátoři by mohli zařídit, aby měli oba hráči na každé straně kurtu svůj box,“ zamyslel se nad potenciálním vylepšením Tsitsipas.

Loňský finalista a letošní účastník turnaje Andrej Rubljov už dříve oznámil, že z nových pravidel nadšený není. „Myslím, že to není spravedlivé. Nakonec to nedává žádný smysl. Můžete vyhrát, i když je soupeř o dost lepší. Na normálním turnaji by se Tsitsipas rozhodně netrápil proti Munarovi,“ podotkl jednadvacetiletý Rus k zápasu, v němž favorizovaný Řek nakonec zdolal až 76. hráče světa 4:3, 4:3, 3:4 a 4:2.

Zatímco Rubljov bude muset o postup do semifinále ještě zabojovat proti Tayloru Fritzovi, Tsitsipas si postup zajistil už včera díky vítězství Francesem Tiafoem.

Vysvětlení nových pravidel:

Zdroj: sport360.com