Trenérské rošády: Azarenková si plácla s bývalým koučem, Bencicová vyhodila uznávaného Slováka

- Jan Havlovic

Ještě před koncem roku oznamují některé tenisové hvězdy novinky ve svých trenérských týmech. Nového kouče má Victoria Azarenková, Elina Svitolinová pokračuje ve spolupráci s Andrew Bettlesem, do příští sezony půjdou s novými trenéry také Kontaová, Bouchardová nebo Sakkariová. To Švýcarka Bencicová bude muset řešit trenérskou náhradu, ukončila totiž spolupráci se Slovákem Vladimírem Pláteníkem.

Azarenkovou trénuje znovu Fissette
Victoria Azarenková se po mateřské dovolené a soudních tahanicích o syna Lea naplno vrátila do tenisového života. Během této sezony se usadila v elitní stovce a v dalším roce by ráda zaútočila na nejvyšší mety. K tomu by bývalé světové jedničce měl pomoci staronový kouč Wim Fissette.

Uznávaný belgický kouč ukončil minulý měsíc spolupráci s Němkou Angelique Kerberovou a nyní se vrací ke „staré známé“. Sehraná dvojice spolu v těchto dnech trénuje ve slavné akademii Nicka Bollettieriho.

Svitolinová bude pokračovat s Bettlesem
Elina Svitolinová zažila parádní závěr sezony, když ovládla Turnaj mistryň a získala největší titul v kariéře. Na tomto úspěchu měl bezesporu podíl také její kouč Andrew Bettles, který byl dlouhá léta pouze roli sparing partnera a s Ukrajinkou objížděl po světě turnaje.

Po konci Thierry Ascioneho se však do role hlavního kouče dostal právě Bettles. A zdá se, že si Svitolinová ponechá britského trenéra i pro další měsíce.

Kontaovou zkusí nastartovat Zavioloff
Nového kouče má Britka Johanna Kontaová, která v říjnu ukončila spolupráci s Michaelem Joycem. Bývalá světová devítka bude nyní nastupovat pod vedením Dmitrije Zavioloffa, který v minulosti spolupracoval s Tímeou Bacisnszkou. 

Kontaová se v nadcházející sezoně bude pokoušet nastartovat uvadající kariéru. Letošní rok totiž zakončí až na 39. pozici, ačkoliv tuto sezonu začínala jako světová devítka. 

Bouchardová si vybrala Joyce
Eugenie Bouchardová napravila v závěru sezony nepřesvědčivé výkony z předešlých měsíců, i tak zakončila sezonu na 89. místě, což od bývalé wimbledonské finalistky mírně zklamání. Čtyřiadvacetiletá kanadská tenistka půjde do nové sezony pod vedením Michaela Joyce.

Bertensová přibrala do týmu Tamaelovou
Životní sezonu má za sebou Nizozemka Kiki Bertensová, která pronikla do světové desítky a výborný rok zakončila semifinálovou účastí na Turnaji mistryň. Nizozemská jednička se rozhodla rozšířit svůj tým, když přibrala krajanku Elise Tamaelovou, která bude v týmu Bertensové působit jako trenérka s fyzioterapeutka.

Nového kouče má Sakkariová
Novinky ze svého týmu hlásí také Maria Sakkariová. Elitní řecká tenistka se nedávno rozhodla ukončit spolupráci s Thomasem Johanssonem. Sakkariová však nezahálela a už má náhradu – na příští sezonu se začne připravovat pod vedením Marka Petcheye, který v minulosti vedl Andy Murrayho. 

Bencicová ukončila spolupráci s Pláteníkem
Belinda Bencicová se během letošní sezony dokázala vrátit po vleklém zranění a velmi dobrými výkony se dostala zpět do elitní stovky. Na závěru povedené sezony přišla překvapivá zpráva – Bencicová ukončila spolupráci se Slovákem Vladimírem Pláteníkem. Kdo v týmu švýcarské tenistky nahradí bývalého kouče Dominiky Cibulkové nebo Rusky Kasatkinové, zatím není známo.