Ze hřbetu velblouda přímo na finále. Strach? A z čeho? těší se Krejčíková

- Tomáš Macák

Premiéra jako hrom. Navíc umocněná o to, za jakých okolností se její nominace na finále Fed Cupu zrodila. V Emirátech si užívala slunění a výlety do pouště, když se Barboře Krejčíkové ozval kapitán Pála. Pokud dojde na rozhodující pátý zápas, bude to pravděpodobně ona, kdo půjde bojovat o šestý český titul z týmové soutěže za posledních osm let. Tato představa ji ale nikterak neznervózňuje. „Jelikož budu mít Katku, nebo někoho jiného z týmu po svém boku, tak si myslím, že to bude super,“ zůstává klidná Krejčíková.

Ve Spojených arabských emirátech si užívala zaslouženého volna. Dva vyhrané grandslamy, účast na Turnaji mistryň, a dokonce výšlap na první místo v deblovém žebříčku.

Posezónní idylku narušil bzučící mobil. Na telefonu Barbory Krejčíkové svítilo jméno Petra Pály.

„Kapitán volal a přinesl samé dobré zprávy,“ říkala už v pražské O2 areně nadšeně dvaadvacetiletá tenistka. Šéf fedcupového týmu chtěl, aby nahradila v nominaci Karolínu Plíškovou.

Navzdory tomu, že se jednalo o životní pozvánku, nesdělila Pálovi své rozhodnutí bezprostředně. „Neřeknu, že jsem váhala, ale potřebovala jsem si to promyslet. Trvalo mi asi dvě hodiny, než jsem odepsala zpátky,“ překvapila lehce debutantka.

Poslední dny asi byly hodně divoké, že?
Bylo to hodně divoké, vše se událo opravdu narychlo. Jsem ráda, že jsem tady.

Co byste tedy nyní měla na programu, nebýt tady v Praze?
Když jsem byla tam, tak jsem hodně odpočívala, byla jsem i na různých výletech, například v poušti. A také jsem trénovala kondičku.

Zajezdila jste si i na velbloudovi?
Ano, byla jsem i na velbloudovi (úsměv).

Počítala jste aspoň trochu s tím, že by takováto šance mohla přijít?
Vůbec jsem s tím nepočítala, protože všechny holky jsem viděla v Singapuru, kde byly připravené. Navíc po nominaci přislíbily kapitánovi účast. Když mi volal a ptal se, jestli bych dorazila, kdyby se cokoliv změnilo, tak jsem mu odpověděla, že velice ráda přijedu.

Ale asi to nemuselo být jednoduché v tom smyslu, že už jste de facto úplně „vypnula“ po náročné sezóně, a pak přijde takováto novinka. Co se vám honilo hlavou?
Bylo to strašně příjemné, že se pan Pála ozval a chtěl mě do týmu. I když jsem musela přerušit dovolenou, na kterou jsem se těšila, tak jsem byla ráda, že jsem dostala šanci a jsem tady.

S vaší nečekanou nominací bylo spojeno i mnoho organizačních věcí. O jaké šlo především?
Základem bylo změnit let. Pak už to byly vedlejší záležitosti. Petra Pály jsem se ptala, jak to tady funguje, co si mám všechno vzít. Zajímalo mě také, jak funguje banket.

Co tedy potřebujete navíc oproti jiným turnajům?
Například černé lodičky. Ty jsem neměla, tak jsem si je musela koupit (smích)

Když o víkendu nastoupíte, půjde dost pravděpodobně o rozhodující pátý zápas. Už jste si s touto představou pohrávala v hlavě?
Ne. Ale když by to tak dopadlo, tak se na to těším. Jelikož budu mít Katku nebo někoho jiného z týmu po svém boku, tak si myslím, že to bude super.

Takováto premiéra by byla poměrně velkým soustem…
Určitě byla, ale už jsme si letos něčím prošly, ať už v Paříži, ve Wimbledonu nebo teď na Masters. Bylo by to velké, ale na konci sezóny hezká třešnička. 

Nicméně takovou atmosféru, která o víkendu nastane v Praze, jste asi nezažila, že?
Asi ne. Uvidíme v sobotu, na kterou se moc těším.

Bude výhodou, že můžete atmosféru nasát nejprve právě v sobotu, kdy zřejmě budete jen na lavičce?
Moc se těším, až budu fandit.

Obohatil by vás o něco Fed Cup, i kdybyste nakonec náhodou nenastoupila?
O obrovskou zkušenost. Bude dobré, že si s holkami zatrénuju. Uvidím, jak to tady funguje, jak se kdo připravuje a doufám, že i v budoucnu se budu Fed Cupu zúčastňovat. Dodá mi to zkušenosti, které z této soutěže zatím nemám.

Máte před víkendem kromě „natěšenosti“ v sobě zároveň i trochu strachu?
Ne. Z čeho? Máme super tým, realizační tým, který se o nás dobře stará. Všechno tady funguje a záleží na nás, jak se připravíme a co o víkendu předvedeme.

Jste trochu zvláštní debutantka, neboť jste první v žebříčku a na kontě máte z letoška dvě grandslamové trofeje. Může toto pomoci ofouknout všechny pochybnosti?
Pochybnosti tam vždycky nějaké jsou, ale je důležité je pozitivními myšlenkami vytlačit. Důležité je se na víkend co nejlíp připravit.