Absence Plíškové toho moc nemění. Stále zůstáváme favority, nehledá alibi Pála

- Tomáš Macák

Jeho smečka hladových českých lvic zatím nebyla kompletní. Může za to vynucená rošáda, kterou způsobilo zranění Karolíny Plíškové. Barbora Krejčíková se k Pálově družině připojí ve středu, kdy se začne připravovat na finálový duel s „neznámými“ Američankami. „Je to překvapení, kterému moc nerozumím," poznamenal k nominaci Spojených států kapitán fedcupového týmu. Věří, že si jeho svěřenkyně i bez opory posledních let jménem Karolína Plíšková konečně poradí s neporazitelným soupeřem.

Vše si raději s předstihem posichroval. Pro případ, že by se něco stalo, upozornil kapitán Petr Pála Barboru Krejčíkovou na to, že by mohla být donominována pro fedcupové finále.

A ono se stalo.

Posezónní volno Barbory Krejčíkové mělo takřka jepičí život. Kdo by ale neoželel pláž, když může zažít možná největší víkend kariéry. I tak nechal hlavní muž české lavičky dvaadvacetileté tenistce čas na rozmyšlenou. „Přece jen je člověk někde na dovolené, a není to nikde tady za rohem. Jsem rád, že odpověděla kladně,“ prohlásil spokojeně třiačtyřicetiletý strůjce úspěchů.

Bylo těžké Barboru Krejčíkovou přemluvit?
Nepřemlouval jsem ji, jen jsem popsal nastalou situaci ohledně Karolíny. Poprosil jsem ji, jestli by nechtěla přijet. Ona samozřejmě ví, že je to finále, které se navíc hraje doma. A může to být poslední vyvrcholení Fed Cupu v současném formátu, takže nepřemýšlela dlouho. Spíše jsme řešili organizační věci. Vzhledem k tomu, že ještě nikdy nebyla v týmu, tak měla logicky spoustu otázek, na které jsem jí předtím neposkytl odpověď. Já jsem zvyklý, že většina holek už vše zná. Musel jsem tedy oznamovat, kdy tu má být, věci ohledně oblečení, že ve čtvrtek je společenský večírek a tak dále. Tím jsme strávili docela dost času (úsměv).

Je na to dost brzy, ale jste přesvědčený, že by zvládla rozhodující páté utkání ve finále? Poslední sezóna ukázala, že velké zápasy jí problém nedělají…
Kdybych nebyl přesvědčený, tak bych ji nenominoval (úsměv). Určitě! Spolu s Kateřinou Siniakovou jsou první na světě, vyhrály dva grandslamy a byly ve finále Turnaje mistryň, což je neskutečné. Máme více variant pro čtyřhru a toto je samozřejmě jedna z nich.

Karolína Plíšková nedorazí, Petra Kvitová přijela s pořádnou rýmou. Jak vnímáte sílu současného týmu?
Určitě mu věřím. Uvidíme, jak na tom bude Petra, u níž vím, že na kurtu nechá vše, co v sobě bude mít. Jestli to bude jeden, nebo dva zápasy, to se uvidí. Věřím tomu, že v sobotu bude vše dobré a potom budeme řešit, koho postavíme k Pétě. Šířka týmu je velká, stále zůstáváme favority. To, že nehraje Kája, je citelné oslabení, ale nezříkáme se role favorita, protože bychom stejně měli vyhrát. Nicméně to určitě bude těžší.

Druhou singlistku vyberete na poslední chvíli?
Ano, je to možné. Pokud není nějaká situace, která to vyžaduje jinak, tak to hráčkám říkám ve čtvrtek večer před banketem. Také musím vědět, jak budou holky reagovat na povrch, jak se cítí. Musíme se rovněž domluvit, jakým způsobem k tomuto utkání přistoupíme. Zatím to je ale ještě hodně předčasné.

Zaskočila vás americká nominace především v tom smyslu, že Sloane Stephensová nemá potřebu hrát finále?
Velmi mě to překvapilo. Vím, že i nějaké hráčky nebyly nominováné, ale nečekal jsem, že Stephensová nebude chtít hrát, protože ona byla moje největší obava. Je to opravdu skvělá hráčka.

Jak na vás skvadra Spojených států působí, není to lehce neuctivé pro finále Fed Cupu?
Je to překvapení, kterému moc nerozumím. Protože loni nastoupily ve finále v silné sestavě a vyhrály. Po triumfu řekly, že by rádi vyhrály i v dalších letech. Ale, jak už jsem uvedl, není to tak, že by všechny nechtěly hrát. Nicméně se jedná o jejich věc, nechci nad tím spekulovat. Vůbec neznáme způsob jejich jednání. Máme svých starostí dost (úsměv).

Barbora Strýcová tvrdila, že až na Sofii Keninovou nemá Američanky moc nakoukané. Jak jste na tom vy?
Není to žádný zázrak, ale něco nakoukané mám. Přece jen Keninová hrála proti Petře Kvitové i proti Karolíně Plíškové a tyto zápasy jsem viděl. Collinsovou mám zhlédnutou ze zápasů, které hrála v Miami, kde porazila Venus Williamsovou a šla do semifinále. U plánu k zápasu záleží na tom, která hráčka nastoupí proti té konkrétní soupeřce. Jinak bude vypadat taktika, když na stejnou tenistku půjde Petra, než když proti ní pak nastoupí Bára Strýcová. Zrovna u ní se v taktice skrývá mnohem více věcí, než je tomu u Petry.

Finále, ve kterém jste jasnými kandidáty na vítězství, může být trochu zrádné v tom, že mladé hráčky budou ohromně hladové. Souhlasíte?
Už jsem říkal, že je to záludná sestava. Spoustu lidí je nezná, nikdy je neviděli hrát, nebo si třeba ani nepřečtou kolikáté na světě nominované Američanky jsou. Potkal jsem lidi, kteří říkali: „Ty hráčky jsou někde kolem stovky, ne?“ Neví, že Sofia Keninová už byla v devatenácti v první padesátce. To značí, že tenistka své řemeslo opravdu umí, když je na této pozici v tak nízkém věku. Za rok může být úplně jinde. Ale k té nominaci - ony opravdu můžou jen překvapit. Navíc, jak jsme zvyklí, Američanky do toho půjdou se sebevědomím. Nicméně věřím tomu, že atmosféra vyprodané O2 areny, kterou ještě nezažily, bude jedním z klíčů k úspěchu.

Většinou se v České republice chodí koukat na domácí tenistky, ale setkal jste se s tvrzeními typu „nehrají sestry Williamsovy, to nebude ono“?
Nedá se nic dělat. Musím říct, že zatím v každém finále, které jsme hráli, jsme až do teď čelili soupeřkám v nejsilnější sestavě. Ať to byly rozhádané Srbky, Rusko se Šarapovovou nebo třeba Němky v plné síle. Pokaždé jsme vyhráli proti nejsilnějšímu možnému složení.

Zámořský tým ale není vaším oblíbeným soupeřem - proti Američankám to v historii samostatné České republiky zatím vítězně nikdy neklaplo. Věříte, že je nyní ideální příležitost bídnou bilanci zlomit?
Rád bych je porazil. V jednom rozhovoru jsem říkal, že určitě něco padne. Buďto O2 arena, nebo konečně Amerika, tak doufám, že to bude ta druhá varianta. Je to jediný tým, který nás porazil na naší půdě (v roce 2009 v Brně, pozn. red.), ale my ještě nikdy neprohráli v O2 areně (úsměv). Jsem na to zvědavý a věřím, že hala vydrží a Spojené státy padnou.