Senzace v Paříži! Chačanov šokoval neporazitelného Djokoviče a získal premiérový titul z Masters

- Jan Vojkůvka

Ruský mladík Karen Chačanov se postaral o jedno z největších překvapení letošní tenisové sezony. V samém závěru roku dokázal zastavit neporazitelného Novaka Djokoviče a senzačně dokráčet ve francouzské Paříži až k titulu z turnaje Masters. Chačanov favorizovaného Srba porazil 7:5, 6:4 a získal životní trofej.

Chačanov postoupil do finále turnaje ATP World Tour 1000 poprvé v kariéře a svou premiéru okamžitě přetavil v senzační triumf. Nic platné Djokovičovi nebylo ani to, že do zápasu vstupoval neporažen od srpna a se šňůrou 22 výher v řadě.

Skvostná Srbova forma vzala za své a vítěz letošního Wimbledonu a US Open se musel nečekaně sklonit před ruským mladíkem. Chačanov v Paříži vybojoval svůj letošní třetí titul a na okruhu ATP čtvrtý celkově.

Vítězství v Paříži přišlo jen dva týdny po cenném triumfu na domácím turnaji v Moskvě, kde Chačanov prokázal výtečnou halovou formu. Přitom už v osmifinále Masters ve Francii byl na pokraji vyřazení, ale Američana Johna Isnera nakonec zdolal 10:8 v tiebreaku třetí sady.

Ve finále nezačal Chačanov ideálně a prohrával v prvním setu 1:3. Okamžitým rebrejkem se ale vrátil do hry a v úvodním dějství už další komplikace nepřipustil. o své výhře rozhodl brejkem v jedenácté hře a využitým prvním setbolem v následujícím gemu.

Ani ve druhém setu si Djokovič už nedokázal vypracovat brejkbol a po ztrátě podání z třetí hry se jen marně snažil něco s výsledkem udělat. Dvaadvacetiletý Rus dobře servíroval a utkání se mu podařilo dopodávat.

Karen Chačanov se po titulu v Paříži dočká životního posunu na 11. místo světa, jen 320 bodů za vysněnou elitní desítkou. Své žebříčkové maximum vylepší hned o 7 míst a lepší závěr sezony si snad ani přát nemohl.