Zpátky na trůn! Nadala znovu zradilo zdraví, Djokovič se stane staronovou jedničkou

- Jan Vojkůvka

Španělský tenista Rafael Nadal měl tento týden bojovat o post světové jedničky na turnaji v Paříži, ale kvůli problémům s břišním svalem vůbec nenastoupil do zápasu se svým krajanem Fernandem Verdascem. Toho plně využije Srb Novak Djokovič, který se vrátí v pondělí na první místo světa.

Měl to být souboj dvou nejlepších hráčů aktuálního průběhu sezony. Ve finále se ale Rafael Nadal a Novak Djokovič určitě nepotkají. Krátce před utkáním druhého kola se španělská světová jednička z turnaje odhlásila a neobhájí ani loňské body.

Jejich ztráta automaticky znamená, že i kdyby Djokovič nezvládl osmifinálový zápas s Damirem Džumhurem, vrátí se v pondělí na post světové jedničky.

Djokovič byl naposledy na vrcholu žebříčku na konci října 2016. Od té doby, kvůli špatné formě i vleklým zdravotním problémům spadl až na 22. místo v červnu letošního roku. Dokonce uvažoval, že po French Open ukončí sezonu.

Nakonec tak ale neudělal a začaly se dít divy. Od června prohrál jen dva zápasy, ovládl Wimbledon a US Open, triumfoval také v Cincinnati a Šanghaji, a neustále zkracoval rozestup za Nadalem, který naopak marodil se zraněným kolenem.

V Paříži se měl právě se Španělem o post jedničky utkat. Nadalovy problémy s břišním svalem mu ale situaci výrazně ulehčily. V pondělí se srbský bohatýr opět vyšplhá na samotný vrchol.