Nejlepší tenisté zvažují po vraždě novináře zrušení exhibice

- Filip Lefenda

Uskuteční se v Saudské Arábii plánovaná prosincová exhibice aktuálně dvou nejvýše postavených tenistů světa? Po nedávné vraždě novináře Džamála Chášukdžího byli Rafael Nadal s Novakem Djokovičem organizací Amnesty International vyzváni, aby zvážili možné zrušení akce.

„Uvědomuji si vážnost situaci, už před rokem jsem ale slíbil, že hrát budu,“ komentoval situaci Nadal z Paříže, kde se tento týden hraje poslední letošní turnaj kategorie Masters. „Jednáme s organizátory. Uvidíme, jak se vše vyvine. Snad bude jasno co nejdříve,“ přeje si španělská světová jednička.

„Vím, co se stalo, je to smutné. Musíme získat více informací a poté se rozhodneme, zda do země pojedeme, či ne,“ reagoval na otázku, zda se 22. prosince exhibice ve městě Džidda uskuteční, pro změnu Djokovič. Oba tenisté by měli dle dostupných informací za svou účast vyinkasovat jeden milion dolarů.

Saudská Arábie se ocitla pod velkým mezinárodním tlakem poté, co na jejím konzulátu v Istanbulu zemřel novinář Džamál Chášukdží, píšící mimo jiné kritické články na adresu saudského korunního prince. Silná podezření, že byl žurnalista plánovaně zavražděn, Saudská Arábie odmítá. Česká republika na událost zareagovala stažením svého diplomata z ambasády v Rijádu.