Tlak kvůli hraní Davis Cupu. Dali mi tři dny na rozmyšlenou, nechápe Federer

- Jan Vojkůvka

Investiční skupina Kosmos měla velký sen. Nabídla ITF výraznou finanční injekci za reformu Davis Cupu. A ta skutečně proběhne. Jenže změny v týmové soutěži řadu tenistů spíše popudily. A tak není divu, že Kosmos začíná tlačit na největší hvězdy bílého sportu, které chce příští rok v Davis Cupu vidět.

Alexandr Zverev hrát příliš nechce. Na vážkách je i Novak Djokovič, který přitom změny podporoval. Podobně to mají i mnozí další. Reálně tak hrozí, že příští rok během týdenního daviscupového týdne budou největší hvězdy mužského tenisu raději odpočívat.

Své pochyby nad účastní vyjádřil i Roger Federer. Ten navíc během turnaje v Basileji přiznal, že po něm zástupci nového a zreformovaného Davis Cupu chtěli takřka nemožnou věc.

„Dali mi tři dny na rozhodnutí,“ nechápal Federer postup organizátorů, kteří po něm chtěli vyjádření, jestli bude příští rok dát Davis Cup. „Neměl jsem vůbec čas to projednat s lidmi, se kterými jsem potřeboval.“

„V tak krátkém čase nemohu udělat takové rozhodnutí,“ podotkl dvacetinásobný grandslamový šampion, který se rozhodl ignorovat „ultimátum“ daviscupových organizátorů.

Už dříve se přitom Federer vyjádřil, že s největší pravděpodobností hrát nebude. Pro organizátory soutěže, jež bude mít vyvrcholení v Madridu v druhé polovině listopadu 2019, tak nastávají krušné časy. Nutně potřebují získat garanci velkých jmen, které hrát budou.

Jinak se může stát, že z megalomanské akce bude spíš pořádná fraška...