Blog Lucie Šafářové: Šťastná a fit! Proč nejím mléčné výrobky?

- Lucie Šafářová

Zdravím vás! Na chvíli jsem byla v New Yorku, kde jsem se zastavila u sestry na pár dní přípravy s koučem Robem. Ale teď už jsem vyrazila do Ria. Doufám, že tu vše bude fungovat - zprávy byly zatím docela znepokojující. Jak se stravujeme ve vesnici? O tom vám napíšu třeba příště.

Minule jsem skončila u první části své diety – lepku. Na dnešek nám tedy ta druhá –laktóza.

Mléčné výrobky (mléko, všechny sýry, smetana, jogurty) obsahují laktózu a velmi často zapomínaný kasein. Laktóza je mléčný cukr a kasein je mléčná bílkovina. Alergie a intolerance na tyto látky jsou poměrně časté. Kamarád mi skoro umřel, protože měl velmi těžkou alergii na kasein, a trvalo dlouho, než na to doktoři přišli. Dělali mu totiž testy jen na laktózu a tu měl v pořádku.

Jako dítěti mi maminka pořád nutila mléko, jogurty a sýry. Je tam přece tolik vápníku, který potřebuju k růstu! Jistě, měla pravdu. Ale jsou pro nás mléčné výrobky zdravé celý život? Ne, nejsou. S přibývajícím věkem se snižuje produkce enzymu, který nám pomáhá je trávit. Přicházejí pocity nafouklého břicha, bolesti při trávení, průjmy a alergie různého druhu. Velmi ráda jsem snídala zdravé cereálie s jogurtem. Ale při tréninku se mi pak hůř dýchalo, jako by se mi něco nalepilo na dýchací trubici, a měla jsem trochu nafouklé břicho. Dávám si přece zdravou snídani, tak proč? Dietoložka ve Spojených státech mi řekla, že si mám koupit prášky s enzymy na trávení laktózy, čili dnes již běžnou věc v lékárně. Dobrá varianta, doporučuju, vyřeší hodně. Ale kasein ne.

Nejhorší z mléčných výrobků pro naše tělo je smetana. Je to mnohonásobně zahuštěné mléko, její trávení je pro tělo náročné a kromě střev výrazně zatěžuje i játra. Teď vás možná napadá, že v těchto produktech jsou přece i důležité laktobacily a bifidobakterie, které musíme jíst pro zdravou mikroflóru střev. Ano, potřebujeme je pro dobrou imunitu a zdravá střeva, ale víte kolik jogurtů super zdravé activie byste museli sníst, abyste měli množství, které potřebujete? Asi tak plný kýbl! Já měla po nemoci zničenou mikroflóru po všech antibiotikách a nejlepší je koupit si v lékárně dobrá probiotika a udělat si občas jejich kúru.

Obecně dnes v obchodech těžko najdete poctivý jogurt, který je víc než jen sladký dezert. Jsou však i produkty, které jsou dobré, třeba některé kefíry. Jen je těžké je najít a jsou také dražší.

 

Mně osobně se velmi ulevilo, když jsem mléčné výrobky vynechala. Je to však mnohem náročnější než držet se diety bez lepku. Teprve když se jim začnete vyhýbat, zjistíte, kolik jich konzumujete. Laktóza je totiž v čokoládě, přidává se do uzenin, většina omáček… Je zkrátka skoro všude.

A čím jsem mléčné výrobky nahradila? Nejraději mám kokosové mléko, ale dobré je i mandlové nebo rýžové. Moc mi nechutná sójové, ale většina kaváren má jen tuhle náhradu a udělá z ní nejlepší pěnu na cappuccino :) Mléko bez laktózy chutná jako klasické, ale pozor, obsahuje kasein! Stejně tak výrobky bez lepku často obsahují laktózu. Já vždy hledám gluten free, dairy free. V obchodech se zdravou výživou jich najdu vždycky dost. Výborné jsou třeba raw tyčinky! 

Pár slov na závěr. Pozor na výběr mléčných výrobků, většina nám nic nedává. Jestli chcete zkusit moji dietu, vydržte alespoň měsíc, a to i bez mléčných produktů. Uvidíte, vašemu tělu se uleví. Sama na sobě vidím velké rozdíly. Mám víc energie, lepší pleť i veselejší náladu.

V dalším díle vám opět přidám nějaké recepty a rady, ke kterým pozvu i svou sestřenici dietoložku. Ať to máte i z profesionální strany!