Sezóna bez wimbledonského triumfu? Federera brzdil doposud utajovaný problém

- Tomáš Macák

Vše šlo nejprve podle plánu. Ve Stuttgartu získal titul a čekalo se, že na trávě tak letos ukořistí tři trofeje. Jenže milované akce v Halle respektive ve Wimbledonu Roger Federer vítězstvím nezakončil. Teď se ukázalo, co v tom mohlo sehrát menší či větší roli.

Travnatý dvorec.

To je Federerovo království, ve kterém má výsostné slovo a neotřesitelnou pozici.

Jako jasný vládce tohoto povrchu se švýcarský tenista ukázal naposledy v roce 2017. V následující sezóně se čekalo, že své tituly z Halle a Wimbledonu obhájí.

K celkovému vítězství ale nakonec došlo jen na úplném začátku letošní mise na střiženém povrchu. Ve Stuttgartu, kde v přechozím ročníku překvapivě vypadl již na úvod, bral trofej. Nikoliv však v následujících dvou dějištích…

A s odstupem čtyř měsíců se nabízí jedno možné vysvětlení.

Vyrukoval s ním švýcarský novinář Rene Stauffer, který s Federerem udělal rozhovor před turnajem v Basileji, který začíná v pondělí. „Řekl mi, že si během začátku travnaté sezóny při tréninku poranil pravou ruku,“ napsal na Twitter žurnalista. A k tomu přidal citaci samotného Federera: „To ovlivnilo můj forhend přibližně na tři měsíce.“

V německém Halle hrál od roku 2003 „FedEx“ finále již dvanáctkrát, z toho hned devětkrát slavil titul. Ne však letos v červnu, kdy ho v přímém souboji o titul předčil Borna Čorič.

I tak byl jednoznačným kandidátem na zisk deváté trofeje z nejslavnějšího tenisového turnaje. Cesta v Londýně ale skončila již ve čtvrtfinále na Kevinu Andersonovi…

Pak se Federer ukázal na tenisových dvorcích až o měsíc později v Cincinnati, kde došel do finále. V něm prohrál s rozjetou mašinou jménem Novak Djokovič. Pak až do současné chvíle následovaly jen dvě akce. Tou první bylo US Open, kde ovšem dvacetinásobný grandslamový šampion vypadl už v osmifinále. V Šanghaji skončil mezi nejlepší čtyřkou.

Na akci v jeho rodném městě ve Švýcarsku by rád přidal čtvrtý letošní triumf. Basilejskou „pětistovku“ ovládl v posledních čtyřech ročnících hned třikrát, celkově osmkrát.

Na úvod ho čeká srbský protivník Filip Krajinovič.