ITF World Tennis Tour: Revoluce, která má snížit počet profesionálů a bojovat s korupcí

- Jan Vojkůvka

Když se v roce 2006 konal v německém Kamenu poslední turnaj série ITF Satellite, skončila jedna třicetiletá éra. Pro následujících dvanáct let Mezinárodní tenisová federace zavedla ITF Pro Circuit, na kterém se bojovalo i o body do žebříčku ATP. Tomu ale bude od nového roku konec. Odstartuje nová ITF World Tennis Tour.

Původní název celého projektu bylo ITF Transition Tour, o kterém se začalo hovořit v březnu 2017. O nutnosti změny byly přesvědčeny obě profesionální asociace ATP a WTA, stejně tak ITF, kterou trápil zvyšující se počet profesionálních tenistů figurujících na žebříčcích a s tím rostoucí korupce na malých turnajích.

Od zavedení ITF Pro Circuit se například mezi muži bojovalo o body do žebříčku na turnajích ATP, challengerech a futurech. Kvůli tomu se počet hráčů na rankingu začal rapidně zvyšovat a dostal se přes 2000 profesionálů.

S tím, jak se zvyšoval počet turnajů, rostla i korupce. Tenisté na malých turnajích se totiž jen sotva mohli uživit a mnozí se tak uchylovali k nekalým praktikám. Tomu by měla nová ITF World Tennis Tour zabránit. Ale jak?

Především se nebudou rozdávat body do žebříčků ATP a WTA. Tím se zredukuje, podle plánu, počet hráčů na přibližně 750 mužů a 750 žen, kteří budou figurovat na žebříčcích obou asociací a budou moci hrát na větších turnajích.

Samotná ITF WTT bude mít spíše lokální charakter, díky čemuž mají výrazně klesnout výdaje hráčů, kteří budou bojovat o body do nových žebříčků ITF. V těch se bude bojovat o privilegium dostat šanci na účast na turnajích pod záštitou ATP a WTA.

Zatím sice nebylo zveřejněno, jakým klíčem se budou hráči a hráčky dostávat na vyšší úroveň, ale dá se předpokládat, že ti nejlepší na okruhu ITF WTT získají možnost startovat v kvalifikacích challengerů, kde už budou zápolit i o body do klasických světových žebříčků.

Zástupci ITF si od nového okruhu rovněž slibují, že více prostoru budou dostávat mladší tenisté, kterým se má pomoci s přechodem z juniorských okruhů.

Prozatím byla zveřejněná také první várka turnajů mužské ITF WTT. V lednu sezonu zahájí turnaje v Hong Kongu a Los Angeles, které budou dotované částkou 25 000 dolarů.