Berdych se vrací. Restart kariéry proběhne na doposud nezažitém turnaji

- Tomáš Macák

Naposledy v rámci soutěžního zápasu do míčku prásknul v londýnském Queen´s Clubu v polovině června. Poté bolavá záda utnula celou sezónu. Nyní je však jasné, kde Tomáš Berdych odstartuje tu další. V novozélandském Aucklandu ho čeká debut. „Vždy jsem si tady chtěl zahrát,“ těší se na druhý týden nového roku rodák z Valašského Meziříčí. A jeho příjezd do největšího města ostrovní země bude podle slov ředitele turnaje pro tamní akci velkou událostí.

Takovou rutinou Tomáše Berdycha bylo každý tenisový rok odšpuntovat v katarském Dauhá. Poslední zastávka v této moderní metropoli však nedopadla slavně - český tenista se s akcí loučil již po prvním kole.

A tak přišel čas na změnu. Vůbec poprvé ve své kariéře ho na úvod nové sezóny čeká turnaj v Aucklandu, který začíná 7. ledna. Toto místo už v minulosti poznalo českého šampiona. V roce 2015 zde kraloval Jiří Veselý, pro něhož je to zatím jediný titul z okruhu ATP.

Účast Berdycha na aucklandské „dvěstěpadesátce“ byla už nějakou dobu velmi chtěná. „Jednalo se o dlouhý proces. Naháněli jsme Tomáše každý rok, co jsem turnajovým ředitelem. Zoufale jsme ho sem chtěli dotáhnout,“ popisuje šéf podniku Karl Budge.

Nyní se konečně dočká, díky čemuž má velkou radost. „Jeden čas byl asi nejlepší hráč hned za velkou čtyřkou. V jiné éře by byl vícenásobný grandslamový šampion,“ uzavírá Budge.

Na Novém Zélandu pro třiatřicetiletého tenistu odstartuje boj o návrat do elitní desítky žebříčku. „Každý rok o Aucklandu slyším tolik dobrých věcí a vždy jsem si tady chtěl zahrát. Teď jsem měl dlouhou pauzu a moje tělo se cítí velmi dobře. Už se těším, až poprvé uvidím Auckland,“ hledí o téměř tři měsíce dopředu dvojnásobný vítěz Davis Cupu.

V letošním roce stihl Berdych odehrát pouze dvaadvacet zápasů. Majitel třinácti titulů z okruhu ATP v nich zaznamenal vyrovnanou bilanci jedenácti výher a jedenácti porážek.

Vedle hráče, který byl jeden čas i světovou čtyřkou, se v Aucklandu představí například dlouhán John Isner, Španěl Robert Bautista Agut či vítěz premiérového ročníku Next Gen ATP Finals Hjon Čong.