Konec éry sester Williamsových? Teprve podruhé za 20 let neukořistily trofej

- Tomáš Macák

Jsou to dvě ikony novodobých dějin tenisu. Věk však nejde zastavit, a to ani u věčných hráček Venus a Sereny Williamsových. U první jmenované je velmi málo pravděpodobné, že by ještě v letošní sezóně nastoupila, u její mladší sestry úplně vyloučené. Poprvé od roku 2006 se tak nejspíše stane, že ani jedna tenistka ze sourozenecké dvojice nezíská trofej ze žádného turnaje.

Dohromady za dlouhá léta posbíraly 121 titulů na okruhu WTA.

Fenomenální číslo. Zvlášť když vezmeme v potaz, že hned 30 z nich vybojovaly sestry Williamsovy na grandslamech.

Ačkoliv mladší Sereně je 37 let, navíc už porodila dceru, a Venus je ještě o rok starší, další triumfy do statistik mohou ještě přibýt. Ne však v letošní sezóně, jejíž čas se chýlí ke konci. Teď se bez účasti amerických sester dohrávají turnaje v Moskvě a Lucemburku a v rámci WTA kalendáře následuje už jen Turnaj mistryň.

Tím se otevírá jedno zajímavé historické okénko.

V roce 1998 opanovala Venus Willamsová, tehdy ještě jako teenagerka, svůj první turnaj v kariéře, kterým byla halová akce v domácí Oklahomě. Od té doby získala aspoň jedna ze sester minimálně jeden titul za rok.

Nastaly královské časy rodu Willamsových. Ty byly krátce narušeny v sezóně 2006, kdy se ovšem obě sestry potýkaly se zraněními, a tak byl jejich tenisový kalendář ten rok pořádně prořídlý.

Pak už mohla série hvězdného dua pokračovat dlouhých jedenáct let až do roku 2018.

Ještě v minulém ročníku ovládla Serena Australian Open, kde ve finále neporazila nikoho jiného než svoji sestru. A tady prozatím končí kapitola s názvem „sestry Williamsovy a jejich turnajové vavříny“.

Venus měla k dalšímu nablýskanému poháru blízko nejen v Melbourne, ale také o několik měsíců později na londýnské trávě. Ve finále Wimbledonu ale nestačila na Garbine Muguruzaovou.

O další rok mohla šňůru natáhnout Serena v letošní sezóně především v rámci Wimbledonu a US Open. Obě finálové mise na věhlasných majorech však skončily neúspěšně.

A tak je u konce jedna série. Tedy zřejmě.

Je jisté, že ta mladší z legendárních sester prodloužení nezajistí, neboť po newyorském grandslamu ukončila sezónu. Na stejném místě odehrála svůj zatím poslední zápas sezóny i Venus Williamsová.

U té je ještě malá šance, že se vydá na listopadové menší podniky například do Indie, Francie či na Taiwan.

Pravděpodobnost je ale spíše skutečně mizivá…