Buď velkou ruskou zdí! Kouč Kasatkinové ohromil vynikající motivační řečí

- Jan Havlovic

Koučink je v tenisovém světě v posledních týdnech obzvlášť probíraným tématem. Ukázku ideálního koučinku předvedl Belgičan Philippe Dehaes, který dokázal svou svěřenkyni Rusku Darju Kasatkinovou namotivovat v klíčové části zápasu proti Francouzce Cornetové. „Znáš Velkou čínskou zeď? Ty teď budeš velkou ruskou zdí,“ motivoval uznávaný Belgičan svou svěřenkyni.

Hlavní hvězdou letošního Kremlin Cupu je Darja Kasatkinová, do které vkládají ruští fanoušci velké naděje. Jednadvacetiletá Ruska však měla namále hned v osmifinále, když proti Francouzce Alizé Cornetové prohrávala 3:6 a 4:5. Soupeřka se navíc chystala podávat do zápasu. V tu chvíli přišel k lavičce Kasatkinové její kouč Philippe Dehaes.

„Uděláme to úplně jednoduše. Znáš Velkou čínskou zeď? Ty teď budeš velkou ruskou zdí, to bude úplná novinka. Buď pevná, extrémně pevná a nedaruj soupeřce žádný míček zadarmo,“ spustil belgický trenér motivační řeč.

„Chceš vyhrát tenhle zápas?“ ptal se své svěřenkyně. „Samozřejmě, chci vyhrát nejen zápas, ale i tenhle turnaj,“ odpověděla bleskově viditelně rozladěná Kasatkinová. „Pak mě poslouchej. Ty to dokážeš, to ti slibuji. Nedaruj soupeřce žádný bod zadarmo, poté bude všechno možné. Musíš být soustředěná pouze na hru,“ dával Dehaes Kasatkinové klíčové pokyny.

Vynikající motivační řeč Dehaese skutečně zabrala. Kasatkinová vyhrála tři gemy v řadě a vynutila si třetí sadu. V té byla světová čtrnáctka opět brejk dole, ale vývoj znovu otočila a na domácím podniku si zajistila místo ve čtvrtfinále, ve kterém ve čtvrtek vyzve krajanku Pavljučenkovovou.

Řeč Philippa Dehaese se stala hitem internetu a lidé na sociálních sítích obdivují jeho motivační schopnosti. „Výborná práce kouče,“ shodují se fanoušci.