Kopřiva zlomil prokletí Antalye. Titul oslavil i před zraky staronového trenéra

- Jan Havlovic

Jako by byla Antalya pro Víta Kopřivu zakletá. Jednadvacetiletý český tenista v turecké metropoli do minulého týdne prohrál v této sezoně všechny tři zápasy, nedařilo se mu zde ani loni. Až nyní Kopřiva prokletí tohoto města prolomil, když vyválčil třetí singlový titul v kariéře. „Vypadá to na snadné vítězství, ale bylo tam hodně těžkých momentů,“ hodnotí Kopřiva v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět. Nadějného hráče doprovázel v Turecku jeho stále ještě aktivně hrající kouč Jaroslav Pospíšil, po jehož boku Kopřiva triumfoval i v deblu.

Za celý turnaj jste ve dvouhře neztratil ani set. Bylo to nejsnadnější vítězství z trojice turnajů, které jste vyhrál?
Turnaj byl náročný tak jako ty předchozí. Svoje zápasy jsem ale zvládnul daleko lépe, takže to vypadá na snadné vítězství, ale bylo tam hodně těžkých momentů.

Ve finále jste zvládl první set proti Švédu Madarasovi, ve druhém jste rychle vedl a soupeř vám vzdal. Kalí vám to trochu turnajový triumf?
Samozřejmě jsem nemohl prožít ten vítězný pocit po posledním balónu, ale z celkovému hlediska mi to dojem nekalí. Zápas to byl ohromně těžký a vzdal to jenom díky tomu, že jsem zvládnul první set. Poté už to nezvládl psychicky a zápas skrečoval. 

Jinak jste ztrácel v průměru necelé tři hry na zápas, jednu proti vám soupeř nenastoupil vůbec. Prožil jste si alespoň nějakou těžší chvilku na turnaji? 
V prvních kolech jsem měl poměrně dobrý los, kterého jsem využil a soupeřům nedal tolik šancí, a to, že jsem neprohrál ani set, bylo pro mě jedině dobře, jelikož jsem ušetřil mnoho sil. Určitě nejtěžší chvilka byla ve finále. Oba dva jsme předváděli hezký tenis, první set šel na mojí stranu a tím jsem ho zlomil. 

Uspěli jste s Jaroslavem Pospíšilem i ve čtyřhře. Jediný set jste ztratili až proti Turkům Ergenemanovi s Turkerem ve finále. Také to vypadá docela jako procházka růžovým sadem...
Ano, i čtyřhrou jsme procházeli bez problémů. Měli jsme i jednu skreč. Ve finále rozhodl zápas tiebreak. Za titul jsme moc rádi.

V letovisku Antalya jste hrál již letos v dubnu a nevyhrál jste tam na třech turnajích ani jeden zápas. I loni jste tu dvakrát ze třech případů vypadl v prvním kole. Co vedlo k tomu, že jste se sem zase vrátil? Hraje se na stejných kurtech?
Momentálně se hraje v jiném areálu. V Antalyi se mi celkově líbí. Bohužel na jaře se mi tady po zranění nevedlo vůbec dobře. Teď jsem se rozhodl tady přeletět z turnajů v Libanonu a prodloužit si sezónu na antuce.

Na předchozím turnaji v Libanonu jste vypadl v prvním kole, když jste podlehl pozdějšímu vítězovi Alexandrovi Mullerovi z Francie v tiebreaku rozhodujícího setu, když jste ale předtím vedl 4:1 ve třetí sadě.
Bohužel to byl nádherný zápas se špatným koncem pro mě. Se hrou jsem byl ale spokojený, jen škoda že to bylo v prvním kole.

Od dubna do srpna jste jezdil po turnajích bez vašeho trenéra Jaroslava Pospíšila, který se nyní stal trenérem v Prostějově. Teď jste spolu absolvovali po Srbsku a Libanonu už třetí štaci v řadě. Jak ta spolupráce mezi vámi aktuálně vypadá?
Přes léto jsem jezdil sám a s Jaroslavem jsem trénoval v klubu, kde jsem byl pod ním. Poté mu to v klubu nějak nevyšlo, takže jsme se zase dohodli na společných turnajích a momentálně bychom se rádi domluvili na užší spolupráci.

V Antalyi ještě zůstáváte na další turnaj, ale už bez Jaroslava Pospíšila. Jak se cítíte po zdravotní stránce a máte dostatek sil?
Ano, ještě jsem se rozhodl zůstat na jeden turnaj, jelikož byl předchozí úspěšný. Sil mám dostatek a pokusím se uhrát co nejlepší výsledek.

V Čechách se chystá teď na podzim celá řada futurů na betonu. Zúčastníte se jich?
Na první turnaj do Liberce se nechystám. V Opavě ale určitě hrát budu a na další týdny se ještě rozhoduju.

Cesta Víta Kopřivy turnajem v Antalyi
1. kolo – Vít Kopřiva – Filippo Speziali (ITA) 6:2, 6:0
2. kolo – Vít Kopřiva – Vladislav Melnič (ROU) 6:4, 6:2
Čtvrtfinále – Vít Kopřiva – Eric Vanshelboim (UKR) 6:2, 6:4
Semifinále – Vít Kopřiva – Jaroslav Pospíšil – bez boje
Finále – Vít Kopřiva – Dragos Nicolae Madaras (SWE) 7:6(5), 3:1 – skreč Madaras 

Cesta Víta Kopřivy a Jaroslava Pospíšila turnajem čtyřhry v Antalyi
1. kolo – Kopřiva, Pospíšil – Konnings, Veldheer (oba NED) 6:2, 6:3
Čtvrtfinále – Kopřiva, Pospíšil – Niculescu, Ontica (oba ROU) 6:3, 6:0
Semifinále –  Kopřiva, Pospíšil – Kirci (TUR), Vrbenský (CZE) – bez boje
Finále – Kopřiva, Pospíšil – Ergeneman, Turker (oba TUR) 6:0, 4:6, 10:2