ITF

Doživotní zákaz a pokuta pro ukrajinská dvojčata. Alexejenkovi ovlivňovali zápasy

- David Soumar

Výsledek opakovaného manipulování zápasů na futurech? Doživotní zákaz tenisu. Tenisová kariéra dvojčat Vadima a Gleba Alexejenkových je u konce. Ukrajinci dostali od TIU (Tennis Integrity Unit) pokutu 250 tisíc dolarů (přes pět a půl milionu korun). Tenisté z druhé světové tisícovky opakovaně ovlivňovali výsledky zápasů.

V období mezi červenem roku 2015 a lednem 2016 dokázali Ukrajinci ovlivnit několik výsledků na turnajích v Rumunsku, Rusku, Turecku a Německu. Na futurech zaručovali výsledek zápasů a následně doporučovali třetím stranám na taková utkání sázet.

V pondělí Tennis Integrity Unit, která se vyšetřování korupce v tenise zabývá, oba tenisty obvinila a udělila jim doživotní zákaz. K tomu musí tenisté zaplatit tučnou pokutu – přes 5,5 milionu korun. Na kolik si Ukrajinci ovlivňováním zápasů přišli, však organizace neuvedla.

Na okruhu se 35letým sourozencům nepodařilo prorazit. Vadim Alexejenko se dostal před čtyřmi lety do elitní pětistovky (497. místo), Glebovým maximem bylo 609. místo žebříčku ATP.

Zprávu zaznamenal i Sergij Stachovskij. Počínáním svých krajanům zrovna nadšený nebyl...