Djokovič se obává našlapaného kalendáře. Takhle to nemůže fungovat, varuje

- Jan Havlovic

Závěr příštího roku má být z pohledu tenisového kalendáře pořádně nabitý. Nejprve Davisův pohár v novém formátu a o pár týdnů později obnovený Světový pohár družstev. „Obě akce nemůžou fungovat zároveň. Není na to prostor,“ varuje Novak Djokovič, který se nebrání ani variantě situaci řešit přímo s fotbalistou Gerardem Piquém, jehož společnost investuje finance do nového formátu Davis Cupu.

Novak Djokovič byl znovu zvolen prezidentem Asociace tenisových profesionálů, a tak v Šanghaji promluvil s novináři ohledně palčivých problémů, které hýbou tenisovým světem.

Jedním z nich je především našlapaný tenisový kalendář. Závěr roku byl vždy pro hráče spíše odpočinkový. Trávili jej na exotických dovolených a následně nabírali fyzičku na novou sezonu. Nyní však po rozhodnutí funkcionářů ATP a ITF budou v tomto období dvě velké akce. 

Nejprve na konci listopadu nový formát Davisova poháru za účasti osmnácti nejlepších zemí světa pod taktovkou ITF. První lednový týden poté proběhne v Austrálii pod patronátem ATP obnovený Světový pohár družstev, který se konal pravidelně od roku 1978 až 2012.

Podle Novaka Djokoviče ale není možné, aby v krátké době probíhaly dvě tak velké akce. „Abych byl upřímný, z mého pohledu tady pro dvě takové akce není prostor,“ myslí si světová dvojka. „Dobrým znamením je určitě to, že chceme pracovat společně. Myslím, že hlavním cílem hráčů a asociací figurující v našem sportu je, aby se vytvořila jedna akce,“ vidí Djokovič jasnou vizi.

„Světový pohár družstev a Davis Cup nemohou fungovat zároveň na té nejvyšší úrovni. Může to tak fungovat třeba dva nebo tři roky, ale poté by tu měla být už jen jedna akce,“ dodává čtrnáctinásobný grandslamový vítěz.

Jedno je jisté. Od 18. do 24. listopadu příštího roku proběhne ve španělském Madridu Davisův pohár v novém formátu. První lednový týden roku 2019 bude patřit Světovému poháru družstev, na kterém se počítá s účastí 24 zemí.