Federera rozhodčí protěžují, postěžoval si španělský tenista

- Jan Vojkůvka

Turnaj v Šanghaji pro Rogera Federera skončil v sobotním semifinále. Více než porážka od Borny Čoriče ale vzbudila rozruch slova Španěla Roberta Bautisty Aguta, kterého Švýcar vyřadil ve třetím kole. Podle bývalé světové třináctky umpiroví rozhodčí v zápasech protěžují švýcarskou tenisovou legendu.

Za stavu 4:4 ve třetím setu došlo na velmi kontroverzní moment, během kterého bylo Bautistovi zahlášen aut a Federer následně zahrál nevynucenou chybu. Španěl ovšem s autem nesouhlasil a vzal si jestřábí oko, které odhalilo, že míček byl dobrý. Správně by nejspíš měl Bautista dostat fiftýn, avšak rozhodčí ohlásil nový míč.

Bautistu rozhodnutí umpirového rozčílilo, a i když na kurtu zachoval víceméně pokerovou tvář, svou zlost vyjádřil po zápase v rozhovoru s novináři. Španěl totiž prohrál v deváté hře svůj servis a nakonec i zápas 3:6, 6:2, 4:6. Za stavu 30 oba přitom měl mít, dle svých slov gembol.

„Není to poprvé, kdy došlo k určité protekci,“ stěžoval si Bautista. „Nemyslím si, že bych zrovna kvůli tomu zápas prohrál, ale mám pocit, že rozhodčí moc hru nesledoval. S výsledkem jsem trochu znechucený, protože si myslím, že jsem měl šanci vyhrát, nebo příležitost se alespoň dostat do pozice, ze které se dalo vyhrát.“

„Bylo to poprvé, co jsem měl Federera na provazech, byl to dobrý den k tomu, abych ho porazil. A nakonec ne,“ pokračoval. „Po dvou dobrých servisem jsem srovnal na 30 oba a byly to velmi napjaté chvíle. Zápas byl v kritickém okamžiku, v podstatě v rozhodujícím momentu,“ mrzelo Bautistu.