Odpočet do unikátní výstavy: Nedobytná finálová tvrz! V Praze Češky neprohrávají

- Jan Vojkůvka

Domácí prostředí v týmových soutěžích bývá velkou výhodou. Nejde ani tak o možnost vybrat si povrch, ale o domácí fanoušky, kteří dokáží i v beznadějných chvílích vyburcovat své hráčky a dopomoci jim k výhrám podstatnou psychickou podporou. A ať už k finále Fed Cupu přijel do Prahy kdokoliv, odjížděl poražen. Od roku 2011, kdy Češky začaly Fed Cupu dominovat, se tak stalo třikrát. Tři dny zároveň zbývají do nadcházející tenisové výstavy v pražské Galerii Harfa.

Pražská O2 aréna se stala jakousi nedobytnou tvrzí českého fedcupového týmu. Ještě nikdy v historii zde domácí reprezentantky neprohrály finálový duel. A to k němu došlo hned třikrát. Čím to, že se Češkám v pražské hale tak daří?

Odpovědí na tuto otázku může být mnoho. Ať už jde o zaplněné tribuny, které tvoří bouřlivou atmosféru jako na nějakém hokejovém či fotbalovém utkání, nebo o silnou generaci českých tenistek, jistotou zůstává, že v O2 aréně se finále neprohrává.

Poprvé sílu této tvrze pocítily v roce 2012 Srbky, které přitom táhly Ana Ivanovičová a Jelena Jankovičová, jedny z nejlepších hráček své doby. Proti Lucii Šafářové a Petře Kvitové se ale neprosadily. Výběr Petra Pály tehdy po výhře 3:1 obhájil triumf z roku 2011. A další slavné okamžiky v O2 aréně měly následovat.

Druhé domácí finále se konalo o dva roky později. Tehdy do Prahy na začátku listopadu přijely Němky Angelique Kerberová, budoucí světová jednička, a Andrea Petkovicová. O moc úspěšnější než Srbky ale nebyly a Kvitová se Šafářovou v roce 2014 dokonce zvítězily jednoznačně 3:0. Čestný bod německý tým vybojoval až ve čtyřhře, která se „dohrávala“.

Domácí neporazitelnost potvrdily Češky v roce 2015, kdy do O2 arény dorazila i jedna z nejlepších hráček světa Maria Šarapovová. Ta sice dokázala o body obrat jak Karolínu Plíškovou, tak Petru Kvitovou, ale nejdramatičtější pražský duel přeci jen svěřenkyně Petra Pály zvládly.

V rozhodující čtyřhře sice Plíšková s Barborou Strýcovou prohrávaly 0:1 na sety, ale ve druhé sadě se proti Pavljučenkovové s Vesninovou nakoply k parádnímu obratu. Díky vítězství otočily i celé finále z 1:2 na 3:2 a potřetí opanovaly pražské finále.

Svou neporazitelnost budou moci české tenistky potvrdit i letos v listopadu proti Spojeným státům. Bude dál fungovat kouzlo nedobytné domácí tvrze? Ještě předtím si vzpomínky (nejen) na pražská finále Fed Cupu můžete oživit v pražské Galerii Harfa, kde 18. října začíná unikátní výstava.