Odpočet do unikátní výstavy: Česká republika, deblová velmoc

- Marek Bartošík

Pokud je v něčem český fedcupový i daviscupový tým silný, pak jsou to čtyřhry. V památném období 2007 až 2014 vládla Davis Cupu dvojice Tomáš Berdych, Radek Štěpánek. Ve Fed Cupu bychom zase obtížně hledali období, kdy soupeřky nacházely na silné české páry recept. Symbolem čtyřhry je číslo čtyři. A přesně tolik dní zbývá do nadcházející tenisové výstavy v pražské Galerii Harfa.

Ještě než se pustíme do vzpomínání na legendární české a československé dvojice, hodí se připomenout rozdíl mezi postavením čtyřhry v Davis Cupu a Fed Cupu. Zatímco v mužské týmové soutěži je deblu, třetímu zápasu v pořadí, vyhrazena celá sobota, v ženské obdobě naopak v neděli uzavírá celou pětici duelů.

Davis Cup

Začneme zhodnocením českých čtyřher v mužské soutěži. Výjimečnou souhru v něm dlouhá léta předváděli Radek Štěpánek a Tomáš Berdych. Poprvé spolu reprezentovali Českou republiku ve veledůležitém barážovém duelu 2007 proti silné dvojici Roger Federer, Yves Allegro. V pražské O2 aréně odvrátili mečbol a získali cenné pětisetové vítězství. Následovaly další čtyři výhry přerušené až porážkou v barcelonském finále 2009.

Ještě delší sérii deseti vítězství, z nichž většina měla cenu zlata, si připsalo české duo v letech 2010 až 2014. Velkolepou šňůru přerušili až Richard Gasquet a Jo-Wilfried Tsonga na pařížské antuce. Poslední společnou čtyřhru si Berdych a Štěpánek předloni v Německu osladili výhrou. Konečná bilance: 16 výher z 18 možných.

A co další slavné páry? V úspěšném finále 1980 vybojovali proti Italům pětisetovou výhru Ivan Lendl a Tomáš Šmíd. V témže ročníku nastoupil do čtyřhry po boku dvacetiletého Lendla i Jan Kodeš.

Pohár federace

Ještě výraznější stopu zanechaly v mezinárodním tenisovém zápolení české deblistky. Při cestě za prvním titulem pro Československo v roce 1975 rozhodly Martina Navrátilová a Renáta Tomanová čtvrtfinále se Západním Německem. Tehdy se ještě mimochodem hrálo pouze na dva vítězné zápasy.

Na pouti za druhou trofejí o osm let později zlomily Hana Mandlíková a Helena Suková na svou stranu v závěrečném deblu druhé kolo s Itálií. Tentýž pár se mohl na své mimořádné schopnosti spolehnout i ve finále 1984 proti Australankám, ve druhém kole následujícího ročníku proti Švýcarkám a semifinále proti Bulharkám.

Fed Cup (vznikl přejmenováním Poháru federace v roce 1995)

I Pálova družina rozhodovala ve třetím miléniu vyrovnaná klání často až v rozhodující čtyřhře. V moskevském finále 2011 vybojovaly třetí bod Lucie Hradecká a s reprezentací se loučící Květa Peschkeová. Ještě předtím, v semifinále proti Belgii, zajistily postup Iveta Benešová a Barbora Strýcová. V sezóně 2012 byla síla českých děvčat taková, že všechna klání rozhodla už ve dvouhrách.

Strýcová, tentokrát ve spojení s Andreou Hlaváčkovou, získaly postupový bod ve čtvrtfinále 2014 proti Španělkám. O rok později v legendárním pražském finále proti Rusku skvěle zafungovalo spojení klidné Karolíny Plíškové a zarputilé Barbory Strýcové.

Výjimečným z pohledu čtyřher byl ročník 2016. Nejprve tatáž dvojice, tedy Plíšková se Strýcovou, zachránila národní výběr na rumunské půdě. Poté Plíšková spojila síly s Hradeckou a společně hladce vyřadily Švýcarky. Vše korunovala finálová výhra neporazitelné dvojice Plíšková, Strýcová ve finále proti silným Francouzkám Garciaové a Mladenovicové.

Čtyřhra je bezesporu silná česká disciplína. Příjemné vzpomínky z ní i mnoha vydařených fedcupových a daviscupových dvouher si můžete oživit v pražské Galerii Harfa, kde 18. října začíná unikátní výstava.


Galerie