Odpočet do unikátní výstavy: Petr Pála, nejúspěšnější kapitán historie

- Marek Bartošík

Když se řekne Fed Cup, mnohým se vybaví neporazitelná Petra Kvitová podporovaná Lucií Šafářovou, Karolínou Plíškovou či Barborou Strýcovou. Zatímco zmíněné tenistky a mnohé další se v nominacích často měnily, jeden člověk zůstával. Byl to Petr Pála, nejúspěšnější kapitán fedcupové historie. Právě pod jeho taktovkou ovládla česká děvčata tuto týmovou soutěž pětkrát. Za měsíc budou v pražské O2 aréně usilovat o další triumf. Ještě předtím, za pouhých pět dní, však v pražské Galerii Harfa začne jedinečná vzpomínková výstava věnovaná československým i českým úspěchům ve Fed Cupu a Davis Cupu.

Vraťme se zpět na pomyslný začátek, do prosince 2007. Tehdy dvaatřicetiletý Pála, finalista čtyřhry z French Open 2001 a bývalý desátý deblista světa, převzal žezlo u české fedcupové reprezentace. Nečekal ho přitom lehký úkol. Česká republika totiž dlouho nebyla schopna navázat na mimořádné úspěchy z let osmdesátých, v nichž kralovaly Hana Mandlíková, Helena Suková či vycházející hvězda Jana Novotná.

Vůbec poprvé vedl Pála český tým v únoru 2008 proti Slovensku. Na Brněnském výstavišti se přitom utkaly celky až z druhé světové skupiny. Zásluhou Nicole Vaidišové, která vyhrála obě dvouhry a společně s Květou Peschkeovou i čtyřhru, byla Pálova premiéra na kapitánské lavičce vítězná. Díky další těsné výhře v Izraeli (i tam rozhodla čtyřhra, tentokrát doplnila Peschkeovou Iveta Benešová) se české tenistky vrátily do elitní světové skupiny.

Ve dvou následujících ročnících si shodně připsaly semifinále. V památném roce 2011, kdy Petra Kvitová poprvé dobyla Wimbledon, se už země ze srdce Evropy dočkala. V mimořádně obtížném moskevském finále Češky díky dvěma bodům od Petry Kvitové a úspěšně čtyřhře v podání Lucie Hradecké a nestárnoucí Květy Peschkeové vyhrály 3:2. Pála tak už po čtyřech sezónách ve funkci nehrajícího kapitána dokázal vystoupat ze dna na vrchol a přerušit třiadvacetiletý půst.

Následuje období (trvající dosud), které se do historie českého tenisu zapisuje zlatým písmem. Ve finále ročníku 2012 nedala Pálova družina šanci Srbkám, v letech 2014 až 2016 zaznamenala zlatý hattrick. Za posledních sedm let výběr vedený Pálou neuspěl pouze dvakrát. V roce 2013 na italské antuce a loni, výrazně oslaben, na zelené americké drti.

Českému trenérovi především v posledních letech dělaly vrásky na čele nominace. Mnoha jeho svěřenkyním se dařilo a vybrat pouze čtyři jména z mnoha excelujících singlistek a deblistek byl nesmírně těžký úkol. Pála však v těžkých zkouškách obstál. Nejenže kritiku ustál z grácií, ale navíc všem zlým jazykům opakovaně dokázal, že má schopnost vybrat dokonale fungující tým.

Nejen úspěchy jeho výběrů, ale i mnohé další si můžete připomenout v pražské Galerii Harfa, kde 18. října začíná unikátní výstava.


Galerie