Ve stopách Murrayho. Wawrinka zřejmě zakončí rok Basilejí a odpíská pařížské Masters

- Tomáš Macák

Úspěšná sezóna vypadá jinak. Ano, Stan Wawrinka se vracel po zranění, ovšem i s tímto hendikepem se od něj čekalo více. A šance aspoň lehce vylepšit dojem z roku 2018 bude u konce po turnaji v Basileji. Velkolepý závěr v podobě Masters v Paříži se ho totiž pravděpodobně týkat nebude. Chce mít více času na přípravu pro nadcházející ročník. Ten letošní byl podle Švýcara pouhým přechodem.

Ti nejlepší zakončí sezónu až v druhé polovině listopadu. Bývaly časy, kdy mezi tyto hráče patřil i Stan Wawrinka.

Z tenisové smetánky ho vyšťouchlo loňské zranění kolene. A cesta zpět je mnohem krkolomnější, než se zdála být předtím.

Po vyhoření na Roland Garros se švýcarský tenista propadl do suterénu, který představovala třetí stovka žebříčku. Po pěti měsících své postavení vylepšil na 69. místo.

O moc víc nahoru už to ale nepůjde.

Velké množství bodů, jež se bude rozdávat na posledním turnaji kategorie Masters sezóny v Paříži, se Wawrinky s velkou pravděpodobností týkat nebude. Zažádal sice o divokou kartu, ovšem rozhodnutí, zda se nakonec vydat do francouzské metropole, bude z jeho strany spíše negativní.

Třiatřicetiletý rodák z Lausanne totiž hledí hlavně o několik měsíců dopředu. Letošní sezónu nehodnotí jako plnohodnotnou. Takovou má být ta nadcházející, proto má už třeba místo pařížské „tisícovky“ nastat nevídaný dril. „Rok 2018 je přechodným, teď už přemýšlím o tom dalším,“ řekl po vyřazení v Šanghaji Bornou Čoričem Wawrinka.

Sám se momentálně cítí dobře. „Jsem se svojí fyzičkou spokojený, nacházím se na správné cestě,“ popsal Švýcar.

Z celkového pohledu se jedná o drobnou paralelu s Andy Murraym. Ten se také letos vracel po vleklých problémech na kurty a sezónu ukončil už po turnaji v Šen-čenu. Důvod je stejný: chtíč absolvovat poctivou a dlouhou přípravu, aby byl po všech stránkách nachystán na hlavní součást začátku nového ročníku - Australian Open.

Ani Brit se po svém comebacku neblýskl žádným velkolepým výsledkem.