Šanghajský diamantový důl. Tenisté z něj těží o milióny více než jinde

- Tomáš Macák

Podniky kategorie Masters jsou pro tenisty přirozeně prestižní záležitostí. A to hlavně z hlediska kalkulování. „Tisícovky“ se sice, co se týká financí, oproti grandslamům nacházejí stále o několik poschodí níže, avšak i tak jsou nabízené cifry více než lákavé. A největším tahákem je v tomto ohledu Šanghaj. Podnik v bohatém čínském městě pošle vítězi na účet v porovnání s loňským rokem ještě o takřka pět miliónů korun více.

Říká se to nejlepší na konec.

Pro elitní hráče však v rámci poutě po turnajích kategorie ATP World Tour Masters 1000 možná platí to nejlepší na předposlední zastávce.

Ve všech devíti Masters „stanicích“ se jedná o luxusní záležitost. Krásné moderní zázemí, opečovávání na každém rohu a ohromné nablýskané arény.

Tou největší je ta v Indian Wells, která pojme přes 16 000 diváků. Hned poté následuje šanghajská Qizhong Forest Sports City Arena.

V jiném – a tenisty patrně sledovanějším – ohledu se však dostává Šanghaj před kalifornskou akci.

Šampion z letošního ročníku bude bohatší o 1 360 560 amerických dolarů, což je v přepočtu 30,5 milionu korun. Po majorech se jedná o nejvýdělečnější checkpoint na okruhu. Loni bral Roger Federer za titul z přístavního města o 200 tisíc dolarů méně.

Není to ale jen o penězích. Hráči si cení celkově přátelského prostředí, které podniku, jehož šampion obrží do žebříčku 1 000 bodů v Číně panuje. „Pozoruji, že se tento turnaj může stát ještě větším. Myslím si, že všichni hráči tento turnaj a jeho zázemí milují. Tenisté zde mají vždy dobrý servis,“ popisuje Kei Nišikori, který si v oblíbené destinaci razí cestu za nemalým finančním bonusem. Po výhře nad Querreym je už ve čtvrtfinále. Jen tak pro informaci - tato fáze je v Šanghaji oceněná na 170 000 dolarů.

V pořadníku nejlépe financovaných masters akcí je na druhém místě zmiňované Indian Wells, kde si letos celkový vítěz Juan Martin del Potro vybojoval „o chlup“ menší částku, jež činila 1 340 000 dolarů.

V některých jiných destinacích se pak – při samozřejmě stejném systému udělování bodů – jedná o mnohem „chudší“ záležitost.

Kolotoč s názvem Masters pro letošní sezónu skončí v pařížské hale Bercy. Ten, kdo ukořistí trofej v hlavním francouzském městě, si v přepočtu přijde zhruba na 21 miliónů korun.

Ohromný balík peněz.

Nicméně v šanghajském ráji je možný výdělek o téměř 10 miliónů větší. A to rozhodně také nejsou žádné drobné…