Lekce od linecké královny. Strýcová v derby nadělila Kr. Plíškové kanára

- Tomáš Macák

Velmi často se takový čas hraje jediná sada. Pětačtyřicet minut je v tenise de facto nic. Barbora Strýcová na turnaji v rakouském Linci však za tuto dobu stihla ve dvou setech deklasovat Kristýnu Plíškovou. Po výsledku 6:0 a 6:1 míří čtyřnásobná fedcupová vítězka do čtvrtfinále. Do cesty za obhajobou se jí v této fázi postaví Belgičanka Van Uytvancková.

Mizérie nebo třeba bída.

Takováto slova poměrně přesně vystihují působení Kristýny Plíškové v posledních měsících na podnicích okruhu WTA.

S turnajem se loučila po prvním kole, či dokonce už po kvalifikaci.

Do tohoto týdne čekala na výhru v hlavní soutěži od druhé polovině července, kdy v Moskvě přemohla Kateřinu Siniakovou.

Rozehnat chmury se vydala do Rakouska, kde ale zaškobrtla hned v kvalifikační fázi. Usmálo se na ni štěstí a jako lucky loser zamířila do hlavní soutěže, kde dokonce postoupila do druhého kola. Teď na ni čekala hráčka, která loni v Linci kralovala. A ta už jí připravila definitivní konečnou. Navíc bleskovou.

Šampionka ročníku 2017 jako by o sobě chtěla dát výrazně vědět: „Razím si cestu za další trofejí."

Barbora Strýcová si zápas dvou českých tenistek naprosto podmanila. Nemusela čelit jedinému brejkbolu. Jednalo se o hru kočky s myší. 

Tři rychlé brejkboly a první sada byla sfouknutá za jednadvacet minut.

Jednoznačná záležitost pokračovala také ve druhém setu. Drtička jménem Strýcová jela na plné obrátky a počet získaných gemů u ní naskakoval neuvěřitelnou rychlostí.

Kristýna Plíšková aspoň zabránila dvojnásobnému kanáru a vyhrála šestou hru. Hned poté však její trápení rodačka z Plzně ukončila.

Zajímavý je pohled do statistik. Ten říká, že v zápase uhrála Strýcová 48 vítězných míčků, kdežto Plíšková jen 17. Vypovídající je také bilance získaných bodů po druhém podání. V tomto ohledu brala fiftýn Plíšková jen v jediném případě. 

Nasazená trojka si po suverénním výkonu bude chtít proklestit cestu za obhajobu přes čtvrtfinále, ve kterém na ni čeká Belgičanka Alison Van Uytvancková. Doposud se tyto dvě hráčky potkaly na okruhu třikrát a dvakrát byla tou po zápase veselejší česká reprezentantka.