Odpočet do unikátní výstavy: Jak Berdych s Rosolem odehráli nejdelší zápas historie

- Marek Bartošík

18. října startuje v pražské Galerii Harfa výstava věnovaná českým úspěchům v Davis Cupu a Fed Cupu. Stejná číslovka se váže také k jedné legendární čtyřhře, která se zapsala do historie Davis Cupu. Sedm hodin a jednu minutu (některé zdroje uvádějí ještě o minutu více) trvala neuvěřitelná bitva, kterou 2. února 2013 svedli Tomáš Berdych a Lukáš Rosol proti švýcarskému páru Stan Wawrinka, Marco Chiudinelli. Češi využili až třináctý mečbol a nakonec se radovali z výhry 6:4, 5:7, 6:4, 6:7(3) a 24:22. Byl to nejdelší deblový zápas historie, nejdelší daviscupový mač všech dob a celkově druhý nejdelší ze všech tenisových zápasů.

Zraněný Radek Štěpánek, hrdina pražského finále 2012, v únoru 2013 neodcestoval do Ženevy k souboji prvního kola Davis Cupu proti domácím Švýcarům. Těm pro změnu chyběl hvězdný Roger Federer, který dal přednost odpočinku.

Páteční dvouhry překvapení nepřinesly, v úvodním souboji Stan Wawrinka, právě zahajující hvězdnou část své kariéry, hladce porazil Lukáše Rosola. Následně Tomáš Berdych, který se tehdy čerstvě vzdal svého modrého trikotu Nike a nastoupil v obyčejném bílém tričku s černým nápisem, přehrál domácího mladíka Henriho Laaksonena ve čtyřech setech.

Kapitán Jaroslav Navrátil vsadil i ve čtyřhře na duo Berdych, Rosol. Těm se postavili Wawrinka a jednatřicetiletý Marco Chiudinelli. První čtyři sety si soupeři postupně rozdělili, pravé drama začalo až v rozhodující sadě. V něm táhli za delší konec Berdych s Rosolem, kteří si první mečbol vytvořili v šestnáctém gemu při podání Wawrinky.

Ten však prokázal pevné nervy a všechny mečboly proti svému podání odvrátil. Až za stavu 23:22 nešťastník Chiudinelli, hrající na své poměry skvělý zápas, vyrobil při třináctém mečbolu Čechů dvojchybu a ulehčil Berdychovi s Rosolem poslední krok, který tak dlouho nezvládali.

Duel překonal legendární souboj Johna McEnroea s Matsem Wilanderem z roku 1982 (6 hodin a 22 minut), stal se nejdelším v daviscupové historii a na nejvyšší pozici vydržel až dosud. Celkově se jedná o druhé nejdelší tenisové utkání historie hned po třídenním wimbledonském maratonu Johna Isnera a Nicolase Mahuta (11 hodin a 5 minut).

I přes obrovskou únavu nastoupili v neděli Berdych s Wawrinkou do souboje jedniček. Silnější kondici a vůli ukázal Berdych, který výhrou 6:3, 6:4, 3:6 a 7:6(5) posunul Českou republiku do čtvrtfinále Davis Cupu. Naši tenisté posléze porazili nevyzpytatelný Kazachstán, oslabenou Argentinu i Djokovičovo Srbsko a podruhé v řadě zvedli nad hlavu slavnou salátovou mísu.

Kdoví, jak by ročník 2013 nakonec dopadl, kdyby Berdych s Rosolem v ženevské čtyřhře neuspěli. I tento legendární mač si budete moci připomenout na tenisové výstavě, která startuje v pražské Harfě už 18. října.


Galerie