Nadal kritizuje ATP: Chce více grandslamů i Turnaj mistrů na antuce

- Filip Lefenda

Pokud Rafaela Nadala pustí do hry zraněné koleno, čekají jej v závěru sezóny dva turnaje. Světová jednička odehraje halový podnik Masters v Paříži a poté i londýnský Turnaj mistrů. A právě v souvislosti s ním hovořil v minulých dnech legendární Španěl o nespravedlnosti.

„Nemám nic proti tenisu v halách, hrají se v nich skvělé zápasy. Osobně ale preferuji venkovní prostředí, rád hraji v teple na sluníčku,“ má jasno Nadal. „To je ale jen můj osobní pocit,“ usmíval se sedmnáctinásobný šampion z turnajů velké čtyřky.

A právě o těchto vrcholných akcích se rozhovořil posléze, tentokrát již poněkud vážnějším tónem. „Čtyři grandslamy za rok jsou málo. Potřebujeme jich vytvořit více,“ myslí si dvaatřicetiletý Španěl.

Zároveň si antukový král, jenž hned jedenáctkrát opanoval Roland Garros, postěžoval na ATP. „Není správné, že hrajeme Turnaj mistrů pokaždé v hale na tom stejném povrchu,“ touží logicky po změně Nadal.

„Hrajme klidně nadále v hale, ale střídejme povrchy. Jeden rok se může hrát na antuce, druhý na trávě a další na tvrdém povrchu,“ volá po spravedlivějším přístupu současný vládce světového pořadí.

„Bohužel se mi během kariéry nepoštěstilo hrát Turnaj mistrů na jiném povrchu, než je teď. V minulosti se však hrálo v Houstonu ve venkovním prostředí, nebo třeba na antuce,“ poukázal Nadal na dávnou minulost. „Já tuto šanci nikdy neměl, v tomhle nemám štěstí. I přes to všechno se ale londýnský turnaj pyšní výbornou atmosférou,“ zakončil povídání muž, který na závěrečné akci roku dvakrát došel do finále, nikdy však nedosáhl na trofej.

Nadal, jenž letos ovládl kromě grandslamového Roland Garros i další čtyři turnaje kategorie ATP, se na soutěžním dvorci neobjevil od 7. září, kdy byl na US Open nucen kvůli problémům s kolenem skrečovat svůj semifinálový duel s Argentincem Del Potrem. Následně se Španěl rozhodl vynechat turnaje v Pekingu i Šanghaji, přičemž ten první loni vyhrál a na druhém pak došel do finále.