Odpočet do unikátní výstavy: Jak Štěpánek osm let kráčel za salátovou mísou

- David Soumar

Za osm dní je to tady! Za týden a jeden den se v Praze otevře unikátní výstava věnovaná českým úspěchům v Davis Cupu a Fed Cupu. Symbolický odpočet dnes, osm dní do startu výstavy, představuje cestu Radka Štěpánka od prvního zápasu (2003) až k vytoužené trofeji v roce 2012. Štreka k salátové míse se natáhla na osm sezon.

O plánovaném otevření unikátní výstavy českých úspěchů ve Fed Cupu a Davis Cupu jsme vás již informovali. Odpočet do startu jedinečné akce „Deset let tenisové radosti“ byl symbolicky zahájen deset dní před jeho otevřením.

Dny do otevření jedinečné expozice můžete odpočítávat společně s Tenisovým světem, který je mediálním partnerem této expozice. Devět dní do začátku symbolizovala úchvatná bilance Karolíny Plíškové ve Fed Cupu. Dnes už zbývá dní jen osm...

OSM SEZON OD PREMIÉRY K TRIUMFU

Dlouhá štreka Radka Štěpánka za trofejí, kterou si český tenista tolik přál získat, byla několikrát trnitá. Ale na konci osmiletého tažení čekala pro Radka Štěpánka ta nejsladší tečka...

Už při premiéře v oblíbené týmové soutěži se však Štěpánek zapotil. Jako 24letý debutant čelil spolu s Jiřím Novákem a deblisty Martinem Damem a Cyrilem Sukem v prvním kole našlapanému týmu Ruska. Mladý Štěpánek sehrál proti Južnému s Davyděnkem nervy drásající pětiseťáky – oba ale prohrál. Na první singlovou výhru tak musel Štěpánek čekat až do baráže roku 2004, kdy Češi bojovali v Paraguayi.

Následující dvě sezony se ale Štěpánek na daviscupovém kurtu neukázal. Na návrat si musel počkat až do roku 2007. A návrat to byl velkolepý...

Dvojice Štěpánek, Berdych porazila Švýcarsko s Federem a Wawrinkou. Rozhodující bod přidal v singlu právě Štěpánek proti Wawrinkovi. Tehdy pražská O2 Arena (toho času ještě Sazka Arena) tleskala Štěpánkovu umu poprvé. Někteří už ale možná tušili, že tihle dva chlapci toho na stejné místě ještě hodně dokážou a že u skalpu Federerova Švýcarska v baráži jejich jízda zdaleka nekončí.

O rok později (2008) z toho bylo pro Štěpánka s Berdychem čtvrtfinále. V roce 2009 už byl triumf blízko. Štěpánek s Berdychem sehráli všechny zápasy za nerozhodnutého stavu. Vyřadili postupně Francii, Argentinu a po heroických výkonech proti servismanům Čiličovi s Karlovičem i Chorvatsko. Ve finále však českou pohádku ukončili Španělé v týmu s Nadalem a Ferrerem.

Čas Štěpánka s Berdychem však měl teprve přijít. Před tím si ale tým musel vytrpět ještě pár porážek. V roce 2010 zastavil Čechy toužící po první trofeji od roku 1980 srbský výběr – až v semifinále.

Další sezonu Navrátilův výběr padl bez Štěpánka v Ostravě s Kazachstánem. Češi museli znovu do baráže. Výhra 5:0 nad Rumunskem jako by nastartovala české tažení, které končilo až o rok později Štěpánkovým pádem na tvrdý povrch v O2 areně v rozhodujícím finálovém zápase s Nicolasem Almagrem.

Od úspěšné baráže s Rumunskem vyřadili Berdych se Štěpánkem Itálii, Srbsko, Argentinu a pak to přišlo... Velké domácí finále, které rozhodoval až pátý zápas. Když v něm Štěpánek udolal Almagra, bylo jasno – tahle dvojice se konečně dočkala.

Za dlouhých osm sezon v daviscupovém týmu dokázal Štěpánek dotáhnout Čechy k salátové míse. A aby toho nebylo málo: Perfektní tažení z roku 2012 si s Berdychem ještě o rok později zopakovali.

Zápasy Radka Štěpánka v Davis Cupu (od roku 2003)
Dvouhra – 15 vítězství, 13 porážky
Čtyřhra – 20 vítězství, 5 porážek

Štěpánkova cesta od premiéry až k titulu (2003 – 2012)
2003
1. kolo, Česko – Rusko 2:3

2004
1. kolo, Česko – Španělsko 2:3
Baráž, Paraguay – Česko 0:5

2007
Baráž, Česko – Švýcarsko 3:2

2008
1. kolo, Česko – Belgie 3:2
ČF, Rusko – Česko 3:2

2009
1. kolo, Česko – Francie 3:2
ČF, Česko – Argentina 3:2
SF, Chorvatsko – Česko 1:4
F, Španělsko – Česko 5:0

2010
1. kolo, Belgie – Česko 1:4
SF, Srbsko – Česko 3:2

2011
Baráž, Rumunsko – Česko 0:5

2012
1. kolo, Česko – Itálie 4:1
ČF, Česko – Srbsko 4:1
SF, Argentina – Česko 2:3
F, Česko – Španělsko 3:2


Galerie