Australian Open inovuje: Zvýšit odměny a jestřába na každý kurt! Povolí koučování?

- David Soumar

Australian Open bude v příští sezoně zase o něco nablýskanější. O deset procent jde nahoru dotace turnaje, jestřábí oko bude na každém kurtu. Počítá se nově i s hodinami, které budou hlídat čas mezi výměnami. Účast v úterý pořadatelům přislíbila i Serena Williamsová a australští organizátoři krátce na to oznámili, že uvažují o povolení koučinku.

Další nárůst štědrých odměny pro tenisty na Australian Open. Ředitel turnaje Craig Tiley v úterý uvedl, že odměny pro hráče a hráčky se pro ročník 2019 zvýší o deset procent. Celková dotace turnaje tak poskočí z 55 milionů australských dolarů na 60,5 milionu. V přepočtu na české koruny se jedná o nárůst o 87,5 milionu na více než 962 milionů českých korun.

Seznam inovací rozšiřuje jestřábí oko na každém kurtu v průběhu zápasů hlavní soutěže, čímž Australané dohnali US Open. Od svého amerického kolegy převzali v Austrálii i hodiny, které budou účastníkům grandslamu hlídat 25sekundový limit mezi výměnami.

„Snahu o zvýšení plynulosti zápasů registrujeme a jsme odhodlaní v tomto ohledu s hráči dál pracovat,“ uvedl Craig Tiley a zároveň dodal, že věří v účast kompletní stovky elitních tenistů i tenistek.

Mezitím mu účast přislíbila Serena Williamsová, která před dvěma lety turnaj vyhrála. Titul ale jako čerstvá matka jen pár měsíců po porodu neobhajovala, a na Australian Open se tak vrátí po dvou letech.

Asi i v souvislosti s vystoupením Američanky ve finále US Open pořadatelé prvního grandslamu nové sezonu uvažují o povolení koučování. Tenistky by tak mohly dostávat rady od trenérů tak, jak je tomu na turnajích WTA. „Myslím, že je velice důležité, aby platil na všech turnajích stejný metr. Jen tak předejme zmatení fanoušků a hráček,“ pokračoval Tiley.

V Melbourne počítají i s rozšířením kvalifikace. „Odstranili jsme anomálii z minulosti, ženská kvalifikace je nyní srovnaná s tou mužskou,“ uvedl ředitel grandslamu. Kvalifikaci rozehraje nově 128 hráček (dosud jich bylo jen 96) a boj o místo v hlavní soutěži začne o den dříve. Hlavní soutěž poté proběhne mezi 14. a 27. lednem 2019.