Odpočet do unikátní výstavy: Znáte unikátní bilanci Plíškové ve Fed Cupu?

- Jakub Slunečko

Devět dnů. Tolik zbývá do začátku unikátní pražské výstavy věnované Fed Cupu a Davis Cupu, o které jsme vás jako první informovali. Symbolicky se proto zaměřujeme na číslo devět – tolikrát byla do fedcupového klání nominována Karolína Plíšková. A kolikrát Češky v sestavě s ní prohrály? Ani jednou!

O unikátní tenisové výstavě v pražské Harfě, která startuje 18. října, jsme vás informovali již včera. Tenisový svět bude mediálním partnerem celé akce.

Výstava přinese vzpomínky a artefakty připomínající posledních deset let plných úspěchů ve Fed Cupu i Davis Cupu. Svůj velký podíl na nich má v posledních letech i Karolína Plíšková. Tenistka, která si zahrála finále grandslamu a byla světovou jedničkou, reprezentovala i při největším zatížení.

I když do týmu kapitána Pály se dostala relativně pozdě. Až ve 23 letech hrála svůj první zápas – v roce 2015 na půdě Kanady, kdy při absenci Petry Kvitové ve čtvrtfinále Fed Cupu hned zazářila a vyhrála oba své singly.

I když poprvé nominována byla Plíšková už dříve – na domácí finále proti Německu v roce 2014. Tehdy ale ještě do bitvy proti Kerberové a spol. nenastoupila a přenechala místo zkušenější Petře Kvitové a Lucii Šafářové.

Svůj potenciál tak ukázala až v Kanadě v roce 2015, kdy si s tlakem poradila na jedničku a posunula český tým do semifinále soutěže. A následně si ve stejný rok zahrála i finále proti Rusku. S Šarapovovou svůj singl v O2 aréně sice prohrála, pak ale zvládla další zápas dvouhry a nakonec získala zlatý bod s Barborou Strýcovou ve čtyřhře.

Rokem 2015 tak započala fedcupové krasojízda vytáhle slečny z Loun. Devět nominací – žádná porážka. Tahle bilance trvá i před očekávaným listopadovým finále Fed Cupu proti Američankám.

V roce 2016 vyhrála Plíšková svůj druhý titul – opět v rozhodující finálové čtyřhře proti Francouzkám po boku Barbory Strýcové. O rok později dotáhla Plíšková Češky do semifinále – v duelu se Španělkami smázla třeba Muguruzaovou dvakrát 6:2.

A i když loňské semifinále nakonec vynechala, letos už Plíšková zase řádí ve Fed Cupu ve skvělé formě. Poslední devátá nominace od kapitána Pály přišla letos v dubnu na horké německé půdě. Píšková si v semifinále ve Stuttgartu výborným výkonem poradila s Kerberovou a i když potom padla s Görgesovou, postup do finále za ni doklepla Petra Kvitová.

I podeváté v týmu s Karolínou Plíškovou tak Češky vyhrály a úspěšná éra trvá dál. Přidají Češky další titul a Plíšková jubilejní desátou úspěšnou nominaci v týmu Česka? Dřív, než se to v listopadu při finále Fed Cupu dozvíme, přijďte si od 18. října připomenout do pražské Harfy posledních deset úspěšných let českého Fed Cupu a Davis Cupu. Svůj velký prostor na unikátní výstavě bude mít právě i Karolína Plíšková.

Zápasy Karolíny Plíškové ve Fed Cupu (od roku 2015)
Dvouhra – 10 vítězství, 4 porážky
Čtyřhra – 4 vítězství, 0 porážek

Nominace Karolíny Plíškové (od roku 2014)
2014 F, Česko – Německo 3:1 (nehrála) 
2015 ČF, Kanada – Česko 0:4 (hrála)
2015 SF, Česko – Francie 3:1 (nehrála)
2015 F, Česko – Rusko 3:2 (hrála)
2016 ČF, Rumunsko – Česko 2:3 (hrála)
2016 SF, Švýcarsko – Česko 2:3 (hrála)
2016 F, Francie – Česko 2:3 (hrála)
2017 ČF, Česko – Španělsko 3:2 (hrála)
2018 SF, Německo – Česko 1:4 (hrála)