V Praze se za 10 dnů otevře unikátní tenisová výstava!

- Jan Havlovic

Tenisoví fanoušci, zpozorněte! V pražské Galerii Harfa bude již za deset dnů otevřena unikátní výstava s podtitulem „Deset let tenisové radosti“. Expozice bude věnovaná obrovským úspěchům českého daviscupového a fedcupového týmu v posledních deseti letech. Fanoušci mohou výstavu navštívit počínaje rozlučkou Radka Štěpánka v O2 aréně, která se uskuteční už 18. října.

Čeští tenisoví příznivci budou mít již za deset dní možnost navštívit unikátní tenisovou výstavu. Výjimečná expozice poběží od 18. října v pražském obchodním centru Galerie Harfa hned vedle O2 areny, která zažila mnoho památných fedcupových i daviscupových bitev.

Výstava s podtitulem „Deset let tenisové radosti“ bude věnována právě úspěchům českých tenistů a tenistek v těchto dvou týmových soutěžích. Fanoušci se mohou těšit na unikátní výstavu z památných bitev poslední dekády (2007–2018), které Česku přinesly spoustu tenisové radosti.

Tenisový svět je mediálním partnerem této expozice a ke každému číslu zbývajícímu do otevření přinese jednu zajímavost týkající se českých úspěchů ve Fed Cupu a Davis Cupu. 

Dnes, v pondělí, je to přesně 10 dní do otevření výstavy, což symbolicky značí 10 titulů českých a československých tenistek ve Fed Cupu.

Vůbec první titul v této týmové tenisové soutěži vybojovalo tehdejší Československo v roce 1975, kdy parta kolem Martiny Navrátilové porazila Austrálii. Dominanci československého tenisu potvrdily naše tenistky mezi lety 1983–1985, kdy dokázaly zkompletovat zlatý hattrick. Pátý titul získaly svěřenkyně Jiřího Medonose v Melbourne v roce 1988 při vítězství nad Sovětským svazem.

Na další „zlatý zářez“ se čekalo dlouhých 23 let do roku 2011. Tehdy české tenistky zahájily dominantní období, které naší zemi přineslo dalších pět titulů fedcupových šampionek.

Kvitová a spol. započaly vítězná léta v Moskvě v roce 2011. Následovaly tři triumfy v letech 2012, 2014 a 2015 – všechny na domácí půdě v O2 areně, kde svěřenkyně Petra Pály zdolaly Srbsko, Německo a Rusko. Dosud poslední české vítězství se zrodilo před dvěma lety ve francouzském Štrasburku, kde Češky opět zkompletovaly zlatý hattrick. 

U všech pěti triumfů byly dvě ústřední postavy českého fedcupového týmu – Petra Kvitová a kapitán Petr Pála. O v pořadí jedenáctý titul se naše tenistky pokusí za měsíc při domácím finále proti Spojeným státům americkým.

Pokud vás zajímají detailnější informace týkající se nejen deseti fedcupových titulů českých a československých tenistek, pak jistě neváhejte a doražte do Harfy na unikátní výstavu startující 18. října!