Zasedli si rozhodčí? Muslimská tenistka poukázala na další šílený incident

- Jan Vojkůvka

Jako by nestačilo, že jí nechtěli dovolit odehrát zápas v legínách. Sedmadvacetiletá Fatma Al Nabhaniová na svou účast v Clermontu nebude vzpomínat v dobrém. Poté, co se v prvním kole první incident vyřešil, přišel v druhém dle slov ománské tenistky další útok na ní a její rodinu, kvůli čemuž zápas skrečovala a areál opustila.

V úvodním kole turnaje ITF v Clermontu se dostala Al Nabhaniová do konfliktu s umpirovým rozhodčím kvůli svému oblečení.

„Jako muslimská hráčka z arabské země oblékám pod svou sukní legíny, abych tím vyjádřila úctu ke svému náboženství, cítila se pohodlně a mohla dál hrát,“ řekla tenistka z Ománu. „Pravidla ITF povolují nosit legíny pod kolena a hraji tak po celých 12 let, co objíždím turnaje ITF a WTA a nikdy jsem s tím neměla problém,“ uvedla k problému, jenž musel vyřešit až turnajový supervisor.

Aby toho ale nebylo málo, ve druhém kole se několikrát dostala do konfliktu s jiným umpirovým rozhodčím. Toho nařkla, že úmyslně hlásí špatné dopady míčku, udělil jí nesmyslné napomenutí a naopak ignoroval, když její soupeřka na dvorci vulgárně klela.

Prvotní problém přitom přišel kvůli nevinné žádosti Al Nabhaniové, aby domácí soupeřka Myrtille Georgesová odklidila míčky z kurtu. Na turnaji totiž nebyli sběrači a hráčky musely tyto úkony dělat samy. Rozhodčí však nedbal jejích protestů.

„Řekl mi, že jí o to nemůže požádat, že je to její polovina kurtu,“ nechápala Al Nabhaniová. Míčky ležící u dvorce ji přitom rušily, a tak si od umpirového alespoň vyžádala, aby je mohla odklidit sama. Když se ale situace opakovala, vyžádala si příchod supervisora. To umpirový rozhodčí odmítl.

Za stavu 6:5 ve druhém setu pak Al Nabhaniová sice proměnila mečbol, což zahlásil i čárový rozhodčí. „Vyhrála jsem, bylo po zápase. Už na kurt dokonce šly další holky,“ pokračovala tenistka. Jenže umpirový rozhodčí Fréche-Thibaud změnil verdikt. A Al Nabhaniová se začala hádat.

Za to vyfasovala varování. Utkání přihlížela i její matka, která se rozčílila, za což jí hrozilo údajně vyvedení z areálu. Ománka vlastně v tu chvíli ani nevěděla, za co varování dostala. Až do komických rozměrů celý incident totiž poslal fakt, že rozhodčí ho měl udělit za chování hráčky, zatímco supervisor Al Nabhaniové vysvětlil, že ho obdržela za chování své matky.

„Tak za co vlastně?“ smála se zpětně tenistka.

Když ve třetím setu přišly další protesty a problémy, zejména s údajnou neférovostí rozhodčího, který zcela přecházel nadávky její soupeřky, rozhodla se Al Nabhaniová utkání ukončit.

„Už jsem byla vážně frustrovaná. Rozhodčí dokonce vyhrožoval mé mámě, že když nepřestane mluvit, dostanu pokutu nebo jí vykopne z areálu. Ale my ani jednou neřekly sprosté slovo,“ hájila se hráčka.

„Prosila jsem i supervisora, aby mě vyslechl, ale ten to odmítal. Když nakonec svolil a já mu řekla všechno, co se mi na turnaji stalo, jen se zeptal, proč to vytahuji teď a jestli je to proto, že jsem prohrála,“ mrzelo Al Nabhaniovou.

„Doufám, že to ITF vyšetří a bude spravedlivá,“ obrátila se nakonec s žádostí na Mezinárodní tenisovou federaci.

„Cítila jsem se napadána během celého zápasu. Už jsem nemohla pokračovat dál,“ dodala s tím, že do Clermontu se už nikdy nevrátí.