Nejlepší pětistovkaři aneb jak si (ne)vedou elitní hráči

- Marek Bartošík

Dnes vrcholí mužské ATP 500 v Pekingu a Tokiu. Jedná se o dva z celkových třinácti turnajů této kategorie v sezóně. Jsou tenisté, kterým se na pětistovkách daří. Existují ovšem i jiní, pro něž znamená taková trofej příliš vysoký cíl, přestože jinde září.

Asi nepřekvapí, že stejně jako na grandslamech či Masters i na turnajích, kde vítěz bere 500 bodů, patří mezi nejúspěšnější členové tzv. „Velké čtyřky“. O první místo se dělí Roger Federer a Rafael Nadal se shodným počtem dvaceti titulů.

Švýcar je dlouhodobě úspěšný především v Dubaji a v Basileji. Je také důležité zmínit, že z Halle se mu počítají pouze dva triumfy od roku 2015, do té doby totiž patřil turnaj i přes své silné obsazení do nejnižší ATP kategorie. Federer tak „ostrouhal“ o dalších sedm titulů. Rafael Nadal triumfoval ve více než polovině případů (11) na antuce v Barceloně. Mimo antuku vyhrál v Dubaji 2006, v Tokiu 2010 a loni v Pekingu.

O bronzovou příčku se dělí Novak Djokovič a Pete Sampras, oba majitelé čtrnácti grandslamů. Titulů z ATP 500 mají na kontě dvanáct. Zatímco Američan byl úspěšný především na domácí půdě, srbské světové trojce svědčí především Peking, který ovládl šestkrát. Právě tam se před dlouhými třemi lety naposledy radoval z vyhrané pětistovky.

Za dvěma elitními dvojicemi najdeme španělského bojovníka Davida Ferrera, který má na kontě úctyhodných deset pětistovek. Těsně za ním je trojice Boris Becker, Andy Murray a Juan Martín del Potro s devíti vavříny. Argentinec dnes může dostihnout Ferrera, v pekingském finále je proti Basilašvilimu velkým favoritem. Gruzínec si může po senzační jízdě z Hamburku připsat už druhý titul.

Z českých zástupců mají na kontě alespoň jeden triumf ze zmíněné kategorie Ivan Lendl (6), Tomáš Berdych (3), Petr Korda (2) a Radek Štěpánek (2).

A kdo je naopak smolařem těchto turnajů? Francouzský elegán Richard Gasquet má za svou úctyhodnou kariéru na kontě už patnáct titulů, všechny jsou ale z kategorie ATP 250. Trojnásobný grandslamový semifinalista se do finále pětistovek probojoval pouze dvakrát, neuspěl však ani v Tokiu (2007), ani Stuttgartu (2008). Naposledy nevyužil slušnou šanci tento týden, když prohrál v Tokiu boj o finále s Keiem Nišikorim.