První kvalifikant ve finále za 16 let! Medveděva nyní čeká v Tokiu domácí miláček

- Tomáš Macák

Kdo by to byl řekl. Na začátku bylo v Tokiu nabité startovní pole, ovšem Daniil Medveděv se rozhodně neřadil mezi hvězdy se šancí na úspěch. Na akci se totiž musel vlastními silami probojovat. „Rád hraju kvalifikace, pokud je tedy neprohraju,“ řekl s úsměvem ruský hráč. V Japonsku neprohrál, ba co víc, zářil i v hlavní soutěži. A teď ho čeká finále s domácím Nišikorim.

O favoritovi není sporu. Od velkými bitvami ošlehaného Keie Nišikoriho, který navíc bude mít domácím publikum v zádech, se očekává vítězství.

Na druhé straně tokijského kurtu však v neděli bude stát ruská hrozba jménem Daniil Medveděv. Letos už vyhrál dva tituly v Sydney a americkém Winston-Salem, nyní je před ním poslední část japonské výzvy.

Na začátku turnaje v Tokiu určitě nepatřil mezi aspiranty, kteří by mohli útočit na trofej. Není se čemu divit, neboť samotnou účast si musel dokonce zajistit v kvalifikaci.

„Rád hraju kvalifikace, pokud je tedy neprohraju,“ smál se v rozhovoru pro ATP Medveděv. „Když se přes ně dostanu, tak mi to hodně pomůže. Tady jsem skoro prohrál finálové kolo se skvělým hráčem, mým kamarádem z Běloruska (Egor Gerasimov, pozn. red.). To mě připravilo na hlavní soutěž,“ vrátil se o několik dní zpět dvaadvacetiletý rodák z Moskvy.

Japonský podnik tak má ve finále prvního kvalifikanta od roku 2002. Před šestnácti lety jím byl švédský tenista Magnus Norman.

Rus si místenku v souboji o titul zajistil po semifinálové výhře 6:3 a 6:3 nad Denisem Shapovalovem. Dříve v týdnu vyřadil i Raonice či Schwartzmana.

Pokud by vše dotáhl do dokonalého konce v podobě zisku trofeje, stal by se ruskou jedničkou. Tou je v současné chvíli Karen Chačanov.