Co kdyby bylo ženské Next Gen? Vondroušové by juniorský Turnaj mistryň o chlup unikal

- Tomáš Macák

Loni měl svoji premiéru Turnaj mistrů pro mladé naděje. Oficiálním názvem je Next Gen ATP Finals. O akci podobného rázu, ovšem v ženském provedení, se jen spekuluje. Možná se v dalších letech dočkáme. Které ženské talenty by se ale na – prozatím – pomyslné akci představily, pokud se měla konat již letos? Mezi finálovou osmičku by se v tuto chvíli jen těsně nevešla Markéta Vondroušová.

Ti nejlepší tenisoví benjamínci do 21 let se loni „porvali“ v italském Miláně. Premiérový ročník opanoval Jihokorejec Hjon Čong, jenž ve finále přehrál Andreje Rubljova.

V takzvanému závodu do Milána, což je název pro žebříček obnášející získané body od začátku sezóny, mladým tenistům vlastně celý rok vévodil Alexander Zverev. Ten však převáděl tak dobré výkony, že si nakonec s přehledem zajistil účast i na „dospěláckém“ Turnaji mistrů a své místo na Next Gen přenechal jiným.

Německý hráč vládne bodování také letos - první místo drží s náskokem více než dva a půl tisíce bodů. A jméno Čecha, který má na letošní podnik pro talenty nejblíže? Patrik Rikl. Ovšem nejblíže je dost silné slovo, neboť z 61. pozice a dvaaosmdesáti body na kontě je do Milána dost daleko.

Jo, u žen by to byla písnička…

V momentě, kdy by se měl konat turnaj ve stylu WTA Next Gen Finals, z českého pohledu by šlo o mnohem zajímavější záležitost. Podle aktuálního žebříčku by totiž Markétě Vondroušové chybělo pouhopouhých devět bodů k proniknutí mezi nejlepší osmičku. A s tím by se dalo ještě v následujících dnech něco udělat.

Má to však dva háčky. Žádný takový turnaj zatím není, a navíc rodačka ze Sokolova předčasně ukončila sezónu vinou vleklých problémů s tříslem. 

Ale klidně můžeme nadále fantazírovat.

Takovým Alexandrem Zverevem v ženském podání je u mladých tenistek Naomi Ósakaová (6.), která má za letošní sezónu už 4351 bodů. Tu nemine účast ani na Turnaji mistryň v Singapuru.

Další členkou neexistující akce je Aryna Sabalenková (16.), která zažívá průlomový rok, v němž vybojovala už dva tituly.

Své místo má bezesporu jisté Ruska Darja Kasatkinová (12.). V jednadvaceti letech hraje také velmi vydařenou sezónu.

Připojí se i Jelena Ostapenková (13.), ačkoliv letošní sezóna rozhodně není tak vydařená, jako ta před rokem, kdy vyhrála Roland Garros.

Pravděpodobně se kvalifikuje rovněž Belinda Benčičová (41.). Ta už ale také zažila vydařenější časy.

Šesté místo v závodu na juniorskou akci drží devatenáctiletá americká naděje Sofia Keninová (51.).

Aspirantkou je rovněž i slovenská hvězdička Viktória Kužmová (58.).

A turnajovou osmičku nyní uzavírá Vera Lapková (60.), která spolu se Sabalenkovou vytváří pro Bělorusko dvojnásobné šance. Lapková má na svém kontě 844 bodů.