Štěpánek září, má za sebou jeden z největších zážitků v životě

- Jan Havlovic

Radek Štěpánek si po konci aktivní kariéry plní dětské sny. Po návštěvě finále Ligy mistrů zavítala bývalá světová sedmička na golfový svátek do Paříže – na slavný Ryder Cup! „Byl to pro mě obrovský zážitek. Jeden z největších v mém životě,“ neskrýval Štěpánek nadšení z návštěvy golfové týmové soutěže v rozhovoru pro Tenisový svět.

Do Paříže každoročně jezdil na kurty Rolanda Garrose zápolit na místní antuku. Minulý týden však zamířil až za Paříž do golfového areálu Le Golf National, kde se konal slavný Ryder Cup, ve kterém zápolí týmy Evropy a USA.

Štěpánek měl možnost vidět průběh celého golfového svátku konaného každé dva roky pěkně zblízka. V zákulisí se potkal s několika golfovými legendami, namátkou s Nickem Faldou nebo José Maríou Olazábalem. „Byl to pro mě obrovský zážitek. Jeden z největších v mém životě společně s návštěvou finále Ligy mistrů,“ líčil nevšední zkušenost Radek Štěpánek v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Tahle soutěž má obrovskou sílu a tradici. Atmosféra byla opravdu parádní,“ říká Štěpánek. „Ryder Cup mě vždy fascinoval. Připomínalo mi to naše zápolení v Davis Cupu,“ vzpomenul Štěpánek na slavné bitvy v národním trikotu v barvách českého daviscupového týmu.

„Měl jsem možnost se vyfotit i s trofejí, což považuji za skutečně velký úlovek,“ lebedí si.

Devětatřicetiletý Štěpánek si velkolepou golfovou akci užil se vším všudy. „Dorazil jsem na místo již v půl sedmé ráno, abych viděl celý ten průběh akce, včetně rozehrávky hráčů na greenu,“ popisuje bývalý profesionální tenista. „Nachodil jsem tam toho asi víc než za celý svůj život,“ směje se v exkluzivním rozhovoru.

V areálu Le Golf National Štěpánek narazil i na bývalého tenisového kolegu Jo-Wifrieda Tsongu. „Potkal jsem ho hned na první jamce, probrali jsme děti a ostatní věci. On je aktuálně zraněný, tak jsem mu popřál, aby se dal brzy dohromady,“ popsal Štěpánek setkání s bývalou světovou pětkou.

Štěpánkovo srdce zaplesalo především na sedmnácté jamce, kde narazil na malého fanouška v lvím triku. „Ten mě skutečně dojal,“ říká dvojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře.

Golf je bývalému daviscupovému reprezentantovi hodně blízkým sportem, který sleduje již od dětství. Navíc ho také aktivně hraje. „V době aktivní kariéry jsem si zahrál jen párkrát během roku. Nyní jsem ke golfu přičichl podstatně více,“ popisuje.

Radek Štěpánek měl také možnost porovnat světový fenomén Ryder Cupu s rozbíhajícím se tenisovým Laver Cupem. Obdoba golfové týmové soutěže zatím nedosahuje takové popularity a oblíbenosti u fanoušků. „Jestli dosáhne podobného věhlasu, to ukáže až čas,“ myslí si Štěpánek.

A co dělá Ryder Cup výjimečným? „Z hráčů je cítit, co pro ně Ryder Cup znamená. Dostat se do nominace je sen každého golfisty. To samé platí pro fanoušky, kterých do areálu během letošního ročníku dorazilo zhruba 200 tisíc,“ vysvětluje. 

„Je to takové golfové náboženství,“ dodává závěrem Štěpánek, který se v těchto dnech připravuje na blížící se akci „Český lev se loučí“, která bude jeho oficiální rozlučkou s tenisovou kariérou.


Galerie