Elitní singlisté, kteří nezáří v deblu

- Marek Bartošík

V dřívějších dobách nebylo překvapivé, když byl tenista úspěšný ve dvouhře i ve čtyřhře. Stačí vzpomenout na Johna McEnroea či Stefana Edberga. Doba však pokročila a především elitní hráči se už vedlejší disciplíně věnují stále méně. Navíc je mezi nimi nemálo těch, co mají ve čtyřhře výrazně negativní bilanci.

Novak Djokovič
Srbský tenista v posledních měsících září. Připsal si dvě grandslamové trofeje a konečně ovládl prokleté Masters v Cincinnati. Zdálo by se, že povrchový univerzál Djokovič nemá žádnou slabinu. To ale není pravda.

Z tzv. „Velké čtyřky“ je jednoznačně nejslabší ve čtyřhře. Jeho 47 výher a 63 proher znamená úspěšnost pouze 42 %. Svůj jediný titul získal před 8 lety v Queen’s po boku Jonathana Erlicha. V porovnání s ním jsou na tom lépe Rafael Nadal (65 %, 11 titulů), Roger Federer (59 %, 8 titulů) i Andy Murray (49 %, 2 tituly).

Brit sice nemá příliš dobré statistiky, jeho heroické výkony v Davis Cupu však ukázaly, že je platným parťákem. Federer a Nadal se dokonce můžou pyšnit tituly z Masters, zlatem z olympijských her i faktem, že oba byli v Top 30 žebříčku čtyřhry. Murray byl nejlépe na 51. místě, Djokovič se nikdy nedostal do elitní stovky.

Albert Ramos-Vinolas
Dosud největším úspěchem kariéry tohoto třicetiletého Španěla je bezesporu finálová účast v Monte Carlu. Ramos má mírně zápornou bilanci ve dvouhře, přesto se loni probojoval do elitní dvacítky žebříčku.

Ve čtyřhře jsou jeho statistiky hrozivé, vyhrál pouze 17 % zápasů. V období od dubna 2016 do května 2017 „držel“ sérii neuvěřitelných 21 porážek v řadě. Letos v únoru načal další šňůru, která doposud čítá 10 neúspěchů. Nepřekvapí, že Španěl na svůj premiérový titul ze čtyřhry stále čeká.

Marco Cecchinato
Kariéra pětadvacetiletého Itala nabrala rychlé obrátky během letošní antukové sezóny. Nejprve jako lucky loser vyhrál turnaj v Budapešti, následně na French Open dokráčel senzačně až do semifinále, přičemž porazil i Novaka Djokoviče. Na svůj účet přidal i titul z červencového Umagu.

Ve čtyřhře však Cecchinatovi štěstí zatím nepřeje. Z dosavadních 26 duelů vyhrál pouze 4, letos má bilanci 0:12. Aktuálně má na kontě 17 porážek v řadě. Naposledy se radoval předloni v Melbourne.

Další tenisté
Kvalitních hráčů, kteří nemají dobré výsledky ve čtyřhře, je celá řada. Kritérium bilance horší než 30 % a zároveň absence titulu ze čtyřhry splňují mimo jiné David Goffin, Borna Ćorić, Adrian Mannarino, Nikoloz Basilašvili, Gaël Monfils, Gilles Simon a Stefanos Tsitsipas.