Odveta za loňskou baráž! Češi narazí v Davis Cupu na Nizozemce

- Jan Havlovic

Český daviscupový tým zná soupeře pro únorové kvalifikační kolo nového formátu Davisova poháru. Svěřenci Jaroslava Navrátila vyzvou začátkem příštího roku v domácím prostředí výběr Nizozemska. Rozhodl o tom středeční los, který se uskutečnil v odpoledních hodinách v Londýně.

„Mohli jsme dostat příjemnějšího soupeře, ale i horšího jako například Austrálii,“ komentoval pro česká média budoucí zápas kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil. Tomu se splnil sen – hrát kvalifikační kolo doma před vlastními fanoušky.

Český daviscupový tým se totiž 1. a 2. února 2019 skutečně představí v domácím prostředí! Takových příležitostí kvůli novému formátu Davis Cupu už moc nebude. 

„Musíme se soustředit na sebe, diváci klukům pomůžou a budou naším dalším hráčem,“ doplnil Navrátil. Dějiště utkání ještě není známé, ve hře jsou Praha nebo Ostrava.

Půjde o celkově osmé střetnutí Česka a Nizozemska v Davisově poháru, přičemž Češi vyhráli hned pětkrát. Dosud poslední střetnutí proběhlo loni v září v Haagu, kde domácí Nizozemci zvítězili 3:2 a poslali český výběr do euroafrické zóny. Nyní budou mít Veselý a spol. možnost odplaty.

„Je to nepříjemný soupeř v tom, že mají vynikající čtyřhru. Navíc Robin Haase podává celou sezonu výborné výsledky,“ komentoval sílu soupeře český kapitán.

Nizozemský daviscupový tým táhne právě Robin Haase, aktuálně 44. hráč světového žebříčku. Mezi další stabilní členy patří Scott Griekspoor (224.) a Thiemo de Bakker (237.). Hlavní deblovou jedničkou výběru Paula Haarhuise je Matwe Middelkoop. 

Svěřenci Jaroslava Navrátila přivítají Nizozemce před vlastními fanoušky v příštím roce na začátku února. A půjde o hodně. Vítěz tohoto duelu si totiž zajistí účast na finálovém turnaji nového formátu Davisova poháru. Již jistými účastníky jsou Francie, Chorvatsko, Španělsko a USA. K této dvojici se přidala také Velká Británie a Argentina. Těmto dvěma zemím udělila ITF divoké karty.