BTC Cup Brno 2018: Sedm Češek se kvalifikovalo do hlavní soutěže

- Jan Vojkůvka, David Soumar

Brněnský BTC Cup dospěl do závěrečné fáze kvalifikačních bojů. Z osmi místenek, které získají kvalifikantky, si hned sedm vybojovaly české tenistky. Na turnaji se musely všechny hráčky popasovat i s velmi náročnými podmínkami – deštěm a větrem.

Šebestová v Brně podruhé v hlavní soutěži
„Na tento turnaj jsem jela s tím, že se přihlásím a uvidím, zda se vůbec dostanu. Dostala jsem se a jsem už v hlavní,“ smála se Ivana Šebestová v rozhovoru po zápase. Od krajanky Gabriely Horáčkové, kterou porazila 6:3, 6:2, čekala agresivnější hru. Nakonec jí ale sama přetlačila – i díky lépe zvládnutým důležitým bodům.

Pektorová dala Pulchartové dokonce kanára
„Laetitita hrála hodně na riziko. V tom větru hodně vyhazovala,“ vysvětlovala Hana Pektorová, jak dokázala ovládnout první sadu nad Laetitou Pulchartovou bez jediné ztracené hry. Soupeřka ji chybami nastartovala. „Pak už mi to tam padalo,“ uznala v rozhovoru pro Tenisový svět. Pektorová prohrávala sice ve druhé sadě 0:2, zbylých šest gemů ale dokázala získat a postoupit.

Laboutková další vítězkou českého souboje
Aneta Laboutková dokázal přehrát Adélu Jarošovou 6:1, 6:4. „Proti Adéle je to vždy velmi těžký zápas, speciálně v těchto podmínkách,“ popisovala česká tenistka to, jak se musela na kurtu vypořádat se zimou a větrem. Spokojená byla postupující do hlavní soutěže hlavně s výkonem v prvním setu.

Sedláčková v koncovce druhého setu upadla a musela proti Tomanové vzdát
Petra Sedláčková získal první sadu v poměru 6:4, ve druhé vedla 5:4. Pak ale přišel pád a zápas musela ve prospěch Nikoly Tomanové vzdát. I ta se ale trápila: „Jsem po nemoci, nedýchalo se mi dobře, nemohla jsem hrát svou hru.“ S tenisem, který na kurtu předváděla, úplně spokojená nebyla, přesto si našla cestu do hlavní soutěže. Postup po skreči soupeřky jí ale také zrovna radost neudělal.

Přádová se oklepala po zpackaném druhém setu
První sadu sice Martina Přádová získala, ve druhé se jí ale vůbec nedařilo. Poté, co nevyhrála v prostředním dějství nad Radkou Bužkovou jedinou hru, musela do třetí sady. „Nechytla jsem začátek, rychle jsem prohrávala. Pak už jsme ty závěrečné gemy nehrála naplno. Spíše jsem se připravovala na třetí set,“ uvedla vítězka. Třetí set nakonec zvládla v poměru 6:2, i když znovu nechytla začátek a prohrávala 0:2.

Třísetová bitva pro Kubáňovou
Duel mezi Karolínou Kubáňovou a Klárou Hájkovou se rozhodoval až v samotné koncovce třetí sady, kterou v poměru 7:5 zvládla první jmenovaná. „Ve druhém setu mi úplně přestal chodit servis. Ve třetím se zápas dvakrát přerušil,“ uvedla úspěšná kvalifikantka. Kubáňová po přerušení nastupovala na dvorec za stavu 5:4, nedokázala ale duel dopodávat, povedlo se jí to až za stavu 6:5.

Kromě české sedmičky postupujících z kvalifikace se do hlavní soutěže prodraly i tři poražené tenistky z finále kvalifikace. Po odhláškách Joanny Zawadské, Karolíny Beránkové a Gabriely Pantůčkové se v hlavní soutěži jako šťastné poražené objeví Alexandra Silná, Gabriela Horáčková a Laetitita Pulchartová. 

Finále kvalifikace
GABRIELA HORÁČKOVÁ (676.) – IVANA ŠEBESTOVÁ 3:6, 2:6
NIKOLA TOMANOVÁ (1101.) – PETRA SEDLÁČKOVÁ 4:6, 5:4 skreč Sedláčková
ANETA LABOUTKOVÁ (982.) – ADÉLA JAROŠOVÁ 6:1, 6:4
LAETITIA PULCHARTOVÁ (1149.) – HANA PEKTOROVÁ 0:6, 2:6
MARTINA PŘÁDOVÁ – RADKA BUŽKOVÁ 7:5, 0:6, 6:2
KAROLÍNA KUBÁŇOVÁ – KLÁRA HÁJKOVÁ 6:3, 4:6, 7:5
ALEXANDRA SILNÁ (1236.) – Daria Kuczerová (POL) 3:6, 2:6
DENISA HINDOVÁ – Laura Maluniaková (SVK) 0:6, 6:3, 7:6(4)

Turnaj v Brně den po dni

23.9.
BTC Cup Brno 2018: Úvodní kolo kvalifikace zvládlo deset Češek