Laver Cup: Evropa obhájila titul! Federer v dramatu odvracel mečboly

- Filip Lefenda, Jan Vojkůvka

Tým Evropy slaví úspěšnou obhajobu titulu! Po vítězství v Praze dokázali evropští tenisté ovládnout i americké Chicago a zůstávají prozatím neporažení v krátké historii Laver Cupu. Svět sice zahájil nedělní program výhrou ve čtyřhře, ale Evropa dokázala vyhrát následující dvě dvouhry díky Rogeru Federerovi a Alexanderu Zverevovi, a zvítězila 13:8.

Evropa obhájila titul!
Letošní Laver Cup se stal opět kořistí týmu Evropy! Rozhodující výhru připsal na konto svého týmu Němec Alexander Zverev, který porazil Jihoafričana Kevina Andersona po více než dvou hodinách 6:7(3), 7:5, 10:7.

Zápas se nesl v duchu skvělých servisů obou tenistů. V úvodní sadě nedošlo k žádnému brejku a rozhodnout musel tiebreak, ve kterém byl úspěšnější vytáhlý Anderson. Ve druhé sadě nebyl Jihoafričan také daleko od úspěchu a Zverevovi pořádně zatápěl.

Mladý Němec se hned v první hře musel popasovat se třemi brejkboly, ale odvrátil je, stejně jako hrozby ztráty podání v sedmém a jedenáctém gemu. Ve dvanácté hře navíc Zverev zavelej k obratu, konečně se také prosadil na returnu a získal pro sebe kýžené brejkboly, které navíc dokázal využít a ukořistil prostřední set.

Rozhodnout musel supertiebreak, v němž se Zverev dostal do problémů a prohrával už 5:7. Neskutečně se ale zvedl a pěti body v řadě třetí set otočil a utkání zakončil.

Evropa tak zvítězila v Chicagu 13:8 a za rok, ve švýcarské Ženevě, bude moci zkompletovat vítězný hattrick!

Federer odvrátil tři mečboly proti Isnerovi
Roger Federer v Laver Cupu vrací Evropě vedení. Švýcarský tenista porazil Johna Isnera 6:7(5), 7:6(6), 10:7, když ve druhém setu musel odvracet tři mečboly, jeden dokonce při servisu protihráče. Tým Evropy tak v současné době je ve vedení 10:8 a jediná výhra mu stačí k obhajobě loňského triumfu.

V prvním setu zápasu nebyl k vidění jediný brejkbol, ani shoda, šestkrát tenisté předvedli čistou hru. O vítězi musel rozhodnout tiebreak. Do něho lépe vkročil Federer, který díky minibrejku vedl 4:1, soupeř se ale vzpamatoval a do konce sady ztratil jediný míček.

Další sada byla již napívanější. Ve třetím gemu se Federer dostal na shodu, brejkboly si ale ještě nevytvořil. To se událo až o čtyři hry později, Isner však za stavu 15:40 trefil čtyři parádní servisy. Za stavu 4:5 byl k vidění první mečbol, který Američan zahodil přepáleným forhendem za základní lajnu.

Také druhý set pak dospěl do tiebreaku. Federer prohrával již 4:6, trefeným esem a výborným prohozem ale zneškodnil další dvě šance protihráče, chvíli na to sám uzavřel set. Bylo srovnáno 1:1.

Závěrečný super tiebreak lépe načal Švýcar, ten byl dvakrát o dva minibrejky napřed, Isner přesto z 2:5 otočil na 6:5. Federer ale udržel pevné nervy, dokráčel si pro stav 9:6. Po něm využil až druhý mečbol umístěný do rohu kurtu.

Isner se Sockem otočili čtyřhru, Svět vede 8:7
Poprvé v historii Laver Cupu je Tým Světa tím, který vede! Ačkoliv včera jeho zástupci prohrávali už 1:7, po dnešní první čtyřhře, která byla ohodnocena třemi body, vedou svěřenci kapitána McEnroea v Chicagu nad Evropou 8:7.

Stalo se tak poté, co Američané Isner se Sockem otočili debl proti Federerovi se Zverevem. V té sice prohráli první set 4:6, druhý ale získali skrze zkrácenou hru.

V rozhodujícím supertiebreaku čelili Isner se Sockem za stavu 7:9 dvěma mečbolům, čtyřmi míči v řadě ale dovedli dramatický duel do zdárného konce. Oba týmy tak v tuto chvíli potřebují k titulu shodně dvě vítězství!

Následovat nyní budou tři dvouhry. Isner s Federerem si bezprostředně po konci debla střihnou právě dvouhru, v níž bude Švýcar velkým papírovým favoritem. Jeho nedělní deblový parťák následně vyzve letošního wimbledonského finalistu Andersona, který včera zaskočil Djokoviče.

Celý program pak završí souboj právě srbského vítěze posledních dvou grandslamů s australským bouřlivákem Kyrgiosem. Ten dostal v sobotu „nakládačku“ od Federera, na Djokoviče to ale umí. Ve dvou loňských vzájemných zápasech s ním neztratil ani set.

Tým Světa – Tým Evropy 8:13

3. den
Isner, Sock
– Federer, A. Zverev 4:6, 7:6(2), 11:9
John Isner – Roger Federer 7:6(5), 6:7(6), 7:10
Kevin Anderson – Alexander Zverev 7:6(3), 5:7, 7:10
Nick Kyrgios – Novak Djokovič nehráno

2. den
John Isner – Alexander Zverev 6:3, 6:7 (6), 7:10
Nick Kyrgios – Roger Federer 3:6, 2:6
Kevin Anderson – Novak Djokovič 7:6(5), 5:7, 10:6
Kyrgios, Sock – Dimitrov, Goffin 6:3, 6:4

1. den
Frances Tiafoe – Grigor Dimitrov 1:6, 4:6
Jack Sock – Kyle Edmund 4:6, 7:5, 6:10
Diego Schwartzman – David Goffin 4:6, 6:4, 9:11
Anderson, Sock – Djokovič, Federer 6:7(5), 6:3, 10:6